Na hlavný obsah

Žilinka zrušil obvinenia Pčolinského, Haščáka aj Brhela. Potrebujeme reformu prokuratúry, volajú politici

Ide najmä o paragraf 363.

Žilinka zrušil obvinenia Pčolinského, Haščáka aj Brhela. Potrebujeme reformu prokuratúry, volajú politici
Generálny prokurátor Maroš Žilinka. Foto: RTVS

Slovensko potrebuje reformu prokuratúry. Znovu to pripomínajú viacerí politici bývalej vládnej koalície. Diskusie o kompetenciách generálneho prokurátora sa opäť otvorili, keď zrušil obvinenie exministra vnútra Roberta Kaliňáka z podplácania a použil paragraf 363.

Generálny prokurátor Maroš Žilinka postupne zrušil obvinenia bývalého riaditeľa SIS Vladimíra Pčolinského či podnikateľov Jaroslava Haščáka a Petra Brhela. Najnovšie siahol generálny prokurátor po paragrafe 363 aj v prípade exministra vnútra za Smer-SD Roberta Kaliňáka.

„Dnešné amnestie sa volajú 363-ka, pretože vidíme, ako počas troch rokov pomáhajú oslobodzovať ľudí, ktorí sú podozriví z korupcie, podplácania alebo inej trestnej činnosti,“ povedala poslankyňa Veronika Remišová (Za ľudí). „Ten sovietsky model prokuratúry, ktorý tu máme, absolútne nefunguje. Všetko sa koncentruje v rukách jedného človeka, a tým je Maroš Žilinka,“ dodal Juraj Šeliga z Demokratov.

Reforma prokuratúry je potrebná aj podľa poslanca Alojza Baránika (SaS). „Nie je možné vyvodiť žiadnu zodpovednosť voči tomu, ako generálna prokuratúra funguje,“ dodal.

Téme sa venoval redaktor RTVS Timotej Pisch:

Nesúhlasí Sme rodina ani Hlas či Smer

S bývalými kolegami z vlády nesúhlasí hnutie Sme rodina. „Je to jeho právomoc, čiže vytýkať niečo, čo je v rámci jeho kompetencií, respektíve čo mu umožňuje zákon, neviem, či to je najlepšie. Vytýkať niekomu, či postupuje podľa zákona,“ uviedol podpredseda parlamentu Peter Pčolinský (Sme rodina).

Reforma prokuratúry by mala podľa politikov upraviť paragraf 363 a obmedziť kompetencie generálneho prokurátora. Opozícia na to dôvod nevidí. „Maroš Žilinka je ako generálny prokurátor poslednou inštanciou spravodlivosti na Slovensku. A poslednou inštanciou právneho štátu. V rámci svojej práce si robí iba svoje povinnosti a v rovnakej miere využíva aj paragraf 363,“ povedal poslanec strany Hlas-SD Matúš Šutaj Eštok.

„Smer-SD je dlhodobo presvedčený, že takéto oprávnenie je základným predpokladom fungovania prokuratúry, ktorá má zabezpečovať, že konanie orgánov v prípravnom konaní je v súlade so zákonom,“ tvrdí strana Smer-SD.

Názor odborníka na trestné právo

Odborník na trestné právo nateraz nevidí dôvody na obmedzenie právomocí generálneho prokurátora.

„Nastavenie legislatívy v Slovenskej republike vytvára rozsiahly systém garancií, vďaka ktorým sa dá úspešne vyhnúť aj zlej, alebo nesprávnej aplikácii paragrafu 363, prípadne sa dá efektívne vyvodiť zodpovednosť pri zneužití tohto právneho inštitútu. Preto, podľa môjho názoru, nie je momentálne nutné prijať legislatívu obmedzujúcu kompetencie generálneho prokurátora,“ povedal odborník na trestné právo Tomáš Strémy z Katedry trestného práva Právnickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave.

Bývalá koalícia sa pokúšala v parlamente zúžiť kompetencie generálneho prokurátora hneď niekoľkokrát. Ani raz na to ale nenašli dostatok hlasov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko