Na hlavný obsah

Zrušenie obvinenia R. Kaliňáka: Generálna prokuratúra SR reaguje, s exministrovým spisom to malo byť takto

Generálna prokuratúra mala overenú fotokópiu.

Zrušenie obvinenia R. Kaliňáka: Generálna prokuratúra SR reaguje, s exministrovým spisom to malo byť takto
Foto: FOTO TASR - Michal Svítok

Generálna prokuratúra SR dôrazne odmieta, že by námestník generálneho prokurátora Jozef Sedlák rozhodoval o zrušení obvinenia exministra vnútra Roberta Kaliňáka bez spisového materiálu. Ako sa uvádza v stanovisku prokuratúry, Najvyšší súd SR poskytol generálnej prokuratúre za účelom vybavenia návrhov obvinených kompletnú overenú fotokópiu vyšetrovacieho spisu.

Podľa stanoviska Úradu špeciálnej prokuratúry k zrušeniu obvinenia bývalého ministra vnútra Roberta Kaliňáka podľa paragrafu 363 Trestného poriadku pristúpil netrestný námestník generálneho prokurátora Jozef Sedlák. A to buď bez toho, aby mal k dispozícii vyšetrovací spis (stalo by sa tak prvýkrát v histórii), alebo mohol do vyšetrovacieho spisu nahliadnuť priamo na súde (stalo by sa tak zrejme prvýkrát v histórii). Spis k prípadu sa totiž podľa ÚŠP momentálne nachádza na Najvyššom súde SR.

„Môžeme potvrdiť, že po rozhodnutí Najvyššieho súd SR zo dňa 14. júna 2023 o zamietnutí sťažnosti prokurátora proti uzneseniu súdu prvého stupňa o odmietnutí obžaloby a vrátení vecí do prípravného konania, do dnešného dňa nebolo toto uznesenie tunajšiemu úradu spoločne s vyšetrovacím spisom doručené. Originál vyšetrovacieho spisu sa preto aj v súčasnosti stále nachádza na Najvyššom súde SR,“ uviedla špeciálna prokuratúra.

Preskúmaním zistili závažné pochybenia

Námestník generálneho prokurátora SR Jozef Sedlák, konajúc v mene generálneho prokurátora, vyhovel návrhu obvineného exministra vnútra Roberta Kaliňáka.

V kauze „dorovnávania platu“ bývalého šéfa finančnej správy Františka Imreczeho zistiac porušenie zákona v jeho neprospech, zrušil právoplatné uznesenie vyšetrovateľky Národnej kriminálnej agentúry Prezídia Policajného zboru, zo dňa 1. februára 2023. A to v časti, v ktorej bolo obvinenému vznesené obvinenie pre zločin podplácania spáchaného formou účastníctva ako organizátor. Informovala o tom v pondelok 7. augusta hovorkyňa Generálnej prokuratúry SR Jana Tökölyová.

Preskúmaním veci boli podľa nej zistené závažné pochybenia. Tie nebolo možné napraviť iným spôsobom a odôvodňovali zrušenie napadnutého právoplatného rozhodnutia v prípravnom konaní. Naopak, v prípade podnikateľa Jozefa Brhela nebolo jeho žiadosti o zrušenie obvinenia vyhovené.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko