Na hlavný obsah

Členstvo v EÚ z dlhodobého hľadiska pomáha zvyšovať blahobyt v krajine, vyplýva to z prepočtov NBS

Priemerná štvorčlenná rodina si mohla zaobstarať menšie auto navyše.

Členstvo v EÚ z dlhodobého hľadiska pomáha zvyšovať blahobyt v krajine, vyplýva to z prepočtov NBS
Vlajka Európskej únie. Foto: RTVS

Priemerná štvorčlenná domácnosť na Slovensku si mohla zaobstarať jeden menší osobný automobil navyše. Obrazne o toľko sa podľa prepočtov Národnej banky Slovenska (NBS) zvýšil blahobyt vďaku členstvu v Európskej únii. Rastu životnej úrovne pomáha najmä prístup tunajších firiem na trhy v zahraničí, ako aj desiatky miliárd eur z fondov Únie.

Členstvo v Európskej únii z dlhodobého hľadiska pomáha zvyšovať blahobyt na Slovensku. „Z našich prepočtov vyplýva, že všetky tie súčasti tej skladačky, ktoré sme napočítali, keď ich premeníme na príjmy domácností, tak nám vyjde práve to číslo zhruba 4-tisíc na jednu osobu. Teda keď štvorčlennú domácnosť 16-tisíc eur za to obdobie piatich rokov,“ priblížil vedúci oddelenia makroekonomického výskumu NBS Pavel Gertler.

Téme sa venoval redaktor RTVS Vladimír Amrich:

Ekonomickému rozvoju Slovenska pomohlo najmä to, že sa nám otvorili trhy veľkých európskych ekonomík.

„Európsky trh má 450 miliónov obyvateľov. A sú to práve krajiny ako Francúzsko, Nemecko, Taliansko, ktoré odoberajú automobily, práčky a iné elektrické spotrebiče vyrobené na Slovensku. Keby sme neboli členmi Európskej únie, my by sme v podstate nemali kde naše výrobky predávať. Naši robotníci by potom nemali prácu,“ vysvetlil ekonóm Prognostického ústavu SAV Vladimír Baláž.

„Aj vyspelejšie krajiny majú prínos z toho, že ten trh je väčší. Majú väčší priestor, kde tie svoje tovary a služby môžu ponúkať. Vyplýva z toho ďalšia otázka – čo môžeme urobiť viacej, aby sme aj my vedeli mať väčší prínos z našich aktivít na iných trhoch? A to je presne investícia do inovácii, vzdelania, ktoré prinášajú vyššiu produktivitu, v dôsledku vyššiu konkurencieschopnosť,“ dodal Gertler.

Rezervy sú v čerpaní eurofondov

Od vstupu do Únie v máji 2004 sme dostali viac ako 24 miliárd eur. To je akoby Brusel posielal každému obyvateľovi Slovenska 20 eur mesačne. „Napríklad Maďarsko alebo pobaltské krajiny čerpajú na pomer k svojej ekonomike dvojnásobok toho, čo Slovensko. Slovensko zhruba čerpá toľko, čo Česko a trošku viacej ako Slovinsko. Ale zjavne sú tu rezervy v čerpaní, ako aj v samotnej efektivite čerpania,“ uviedol Gertler.

Členstvo v Únii prináša aj iné ako len ekonomické benefity. „Tým prvým je bezpečnosť, tým druhým je čistota. Tým tretím je nejaká prináležitosť k určitému civilizačnému okruhu,“ povedal zástupca vedúceho Zastúpenia EK na Slovensku povedal Radim Dvořák.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika