Na hlavný obsah

Desiatky tisíc Francúzov protestovali proti policajnému násiliu. V Paríži sa situácia vymkla z rúk

Trojica policajtov utrpela zranenia.

Desiatky tisíc Francúzov protestovali proti policajnému násiliu. V Paríži sa situácia vymkla z rúk
Francúzi protestovali proti policajnému násiliu. Foto: TASR/AP

Niekoľko desiatok tisíc ľudí po celom Francúzsku sa zúčastnilo sobotňajších (24. 9.) demonštrácií proti policajnému násiliu. V Paríži pri útoku na policajné auto utrpeli zranenia traja strážcovia zákona, uviedla v nedeľu (24. 9.) agentúra AFP.

Demonštrácií sa zúčastnilo podľa ministerstva vnútra spolu 31 300 ľudí, z toho 9 000 v Paríži. Podľa odborovej ústredne CGT a ľavicovej strany Nepodrobené Francúzsku sa akcií zúčastnilo asi 80-tisíc ľudí.

Protesty zvolala stovka odborových, politických a ďalších organizácií a podporilo ich 150 osobností zo sveta filmu. Vrátane režisérky Justine Trietovej, ktorej snímka získala na tohtoročnom festivale v Cannes Zlatú palmu za najlepší film.

V hlavnom meste sa po pokojnom začiatku demonštrácie niekoľko stoviek zamaskovaných ľudí rozbíjali okná bánk a hádzali kamene na policajné auto, ako na mieste konštatoval reportér AFP. Policajné vozidlo, ktoré uviazlo v premávke, podľa policajnej prefektúry poškodili „železnou tyčou“.

Jeden z policajtov potom nakrátko vystúpil z vozidla so zbraňou v ruke, aby demonštrantov držal na uzde, ako zachytilo niekoľko videí zverejnených na sociálnych sieťach a ako tiež potvrdil policajný zdroj. Ďalším útokom zabránili policajti, ktorí na miesto prišli ako posila.

Traja zo štyroch policajtov v aute utrpeli ľahké zranenia, povedal policajný prefekt Laurent Nuňez stanici BFMTV. „V súčasnosti sa snažíme identifikovať páchateľov tohto útoku. Zatkli sme už troch podozrivých,“ dodal.

Celkovo po celom Francúzsku podľa večerného komuniké ministerstva vnútra zatkli šesť ľudí.

Rasové profilovanie

„Polícia je všade, spravodlivosť nikde“, „Žiadna spravodlivosť, žiadny mier“ a „Spravodlivosť pre Nahela“, skandoval dav v Paríži v narážke na mladíka, ktorého zastrelil policajt pri cestnej kontrole 27. júna blízko Paríža. Mladík šoféroval športové vozidlo bez vodičského preukazu a snažil sa ujsť. Smrť 17-ročného Nahela vyvolala v krajine vlnu nepokojov.

„Zákon zabíja,“ hlásal transparent kritizujúci policajné predpisy, rozširujúce možnosti, kedy polícia môže strieľať v prípade odmietnutia uposlúchnuť jej pokyny.

Výbor OSN pre odstránenie rasovej diskriminácie v júli odsúdil „pretrvávajúcu prax rasového profilovania v kombinácii s prehnaným používaním sily zo strany polície pri presadzovaní práva voči príslušníkom menšinových skupín, vrátane ľudí afrického a arabského pôvodu“.

Paríž odmietla tieto obvinenia ako „prehnané“ a „nepodložené“ a ubezpečila, že vo Francúzsku má polícia zakázané „akékoľvek etnické profilovanie“.

„Všetky tieto nespravodlivosti ničia rodiny,“ povedal AFP Mohamed Leknoun, ktorého brata zastrelil vlani v auguste v meste Tourcoing policajt pre neuposlúchnutie jeho pokynov. Až doteraz nedostal žiadnu správu o pokroku vo vyšetrovaní od chvíle, keď dotyčného policajta, ktorý strieľal, obvinili. Leknoun prišiel demonštrovať do Lille, kde sa zišlo 400 až 500 ľudí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet