Na hlavný obsah

Letná sezóna sa pomaly končí. Štáby RTVS zisťovali, ako ju hodnotia kúpaliská

Na väčšine Slovenska už vonkajšie kúpaliská zatvorili.

Letná sezóna sa pomaly končí. Štáby RTVS zisťovali, ako ju hodnotia kúpaliská
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Letná kúpacia sezóna sa pomaly končí. Na väčšine Slovenska vonkajšie kúpaliská so začiatkom školského roka zatvorili. Naopak, na juhozápade boli ešte aj v stredu (13.9.) plné bazény. Štáby RTVS zisťovali, ako hodnotia tohtoročnú sezónu.

Je polovica septembra, v Štúrove je 33 stupňov a na najväčšom vonkajšom kúpalisku je sezóna stále v plnom prúde. Takéto dlhé leto tu nezažili posledných päť rokov. „Hovoril som si, že bude po sezóne, bude menej ľudí. Čudujem sa, že je tu toľko ľudí stále,“ uviedol jeden z návštevníkov.

Kým kúpaliská v susednom Maďarsku hlásia oveľa menej návštevníkov pre infláciu a s tým spojené drahšie vstupné, do Štúrova aj napriek vyšším cenám prišlo tento rok rekordne veľa ľudí. Plné boli aj hotely.

Téme sa v reportáži venovali redaktori RTVS Lucia Hamran Kollárová, Lukáš Urbašík, Lucia Benetínová a Andrea Šeligová:

„Tohtoročná sezóna je super, celých päť mesiacov, keď hodnotím od toho mája, tak super – veľa ľudí a dobré počasie. Otvorení sme do nedele budúceho týždňa,“ uviedol riaditeľ Termálneho kúpaliska Vadaš v Štúrove Endre Hogenbuch.

Aj napriek mimoriadne teplému počasiu v uplynulých dňoch ukončili letnú sezónu na kúpalisku v Hriňovej už tretieho septembra.

„Po minulé roky sme mali kúpalisko otvorené do polky septembra, ale vzhľadom na skúsenosti z tých minulých sezón vieme, že ten záujem o kúpalisko nie je taký, aby to dávalo zmysel aj ekonomicky. Radšej tie peniažky investujeme do rozvoja areálu,“ skonštatoval Lukáš Horník zo Správy športových zariadení mesta Hriňová.

Letnú sezónu hodnotia pozitívne

Aj keď na Zemplíne sú slnečné a horúce dni, bazény na Zemplínskej Šírave sú už zatvorené. Okrem kúpania v slovenskom mori – v Zemplínskej šírave, využívali rekreanti na schladenie aj bazény. Kúpaciu sezónu už ukončili.

„Kemping máme stále v prevádzke, záujem je viac menej na víkend – piatok, sobotu a nedeľu kempujúci odchádzajú,“ opísala starostka obce Klokočov Monika Hudáčková. Letnú sezónu na Zemplíne hodnotia prevádzkovatelia pozitívne. Prišli aj rekreanti z Česka, Poľska či Maďarska.

Zatvorené sú aj bratislavské kúpaliská. Ľudia preto hľadajú osvieženie v okolí prírodných jazier. Dlhé leto je dobrou správou aj pre stánky s občerstvením.

„Veľmi sa z toho tešíme, keďže aj počas dňa chodia ľudia. A keďže sú také teplejšie večery, tí ľudia prídu aj večer,“ hodnotí predavačka zmrzliny.

V júli tropické teploty, potom výrazne ochladenie a v auguste opäť to isté. Aj napriek výkyvom počasia bola návštevnosť slovenských kúpalísk rekordne vysoká. Vyhľadávali ich najmä Slováci, ktorí tvorili až 70 percent všetkých návštevníkov.

„Registrujeme nárast návštevnosti o 20 až 25 percent. Presiahli sme historickú návštevnosť z roku 2019, všetky kúpaliská hlásia veľmi dobrú letnú sezónu,“ priblížil viceprezident Sl. asoc. akvaparkov, kúpalísk a plavární Peter Kolenčík.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko