Na hlavný obsah

Chladný august nepraje kúpaliskám. Niekde neotvorili už dva týždne, inde plavčíci strážia prázdne bazény

Slabú až nulovú návštevnosť hlásia z viacerých miest.

Chladný august nepraje kúpaliskám. Niekde neotvorili už dva týždne, inde plavčíci strážia prázdne bazény
Vonkajší bazén na kúpalisku. Foto: RTVS

Vrchol kúpacej sezóny hodnotia prevádzkovatelia vonkajších bazénov ako veľmi slabý. Niekde pre chladné počasie neotvorili kúpaliská aj dva týždne, inde strážia plavčíci prázdne bazény. S nádejou očakávajú oteplenie v nasledujúcich dňoch.

Chladné a daždivé počasie sa podpísalo aj pod nulovú návštevnosť kúpaliska v Púchove. Z plavčíkov sa stali záhradníci. „Nemám koho zachraňovať, budem sa tu teraz starať o trávu, čo trčí z týchto kachličiek,“ povedala plavčíčka Ivana.

Na trenčianskom kúpalisku otvorili areál aj počas dažďa. O rentabilnosti nemôžeme hovoriť. Našli sme tu len dvoch návštevníkov. Boli však azda najstráženejší v republike. Dozeralo na nich osem plavčíkov.

Otvorené boli aj bufety, hoci nemajú koho obslúžiť. „Obrovské straty, čo sa týka tržby a zisku. Keď to porovnám s minulou sezónou, mínus 50 percent minimálne,“ skonštatoval prevádzkar bufetu na trenčianskom kúpalisku Ján.

Téme sa venovali redaktori RTVS Dominika Kusá, Lukáš Urbašík, Kristína Plajdicsková a Jozefína Ilavská:

Zachraňujú vnútorné bazény

Na kúpalisku v Kováčovej využívali návštevníci počas zlého počasia najmä vnútorné bazény. „Určite zaznamenáme straty vzhľadom na počasie, ale tým, že my máme tie vnútorné bazény, tak vlastne je tam nejaká tá záchrana,“ uviedla prevádzková riaditeľka Holidaypark Kováčová Zuzana Fraňová.

Obecné kúpalisko vo Vyhniach bolo v júli takmer každý deň naplnené. Počas chladných dní však fungoval len wellness. „Toto sme ešte nezažili, že by toľko chladných dní v kuse bolo. My sme reálne vonkajší bazén zatvorili a zatvorili sme aj dennú terasu, bufet a pizzeriu,“ povedala prevádzková manažérka Vodného raja Vyhne Zdena Lipjanská.

Košice majú dve mestské kúpaliská spolu s kapacitou 2 400 ľudí. V týchto chladných dňoch je však stále otvorené iba jedno z nich. Vo štvrtok (10. 8.) to bola Červená hviezda. V čase našej návštevy sme videli v bazéne dvoch plavcov. Teplota vzduchu dosahovala 19 stupňov. „Keď si predstavíme mať na kúpalisku dvanásť zamestnancov a päť návštevníkov, tak tá rentabilita sa výrazne stráca,“ vysvetlil námestník riaditeľa pre ekonomiku mestského podniku TEHO Štefan Ferencz.

Život na kúpalisku udržiavajú v týchto dňoch vodnopólisti na tréningy alebo tábory. „Keď už raz máme napustený bazén, už tú vodu musíme udržiavať, cirkulovať, zabezpečovať hygienickú nazávadnosť,“ dodal Ferencz.

Prázdne bazény aj keď vyšlo slnko

Uplynulé upršané počasie v Bratislave vystriedalo slnko. Napriek tomu sú bazény prázdne. „Najviac tým utrpia naše tržby. Nebudeme vedieť vykryť náklady na kúpaliská, ktoré sú vysoké,“ vysvetlil vedúci kúpaliska Rosnička Ondrej Čeman.

„Bojujeme ešte aj zo zvýšenými cenami energií. A hlavne aj s nevypočítateľnosťou týchto nákladov,“ uviedol prezident Slovenskej asociácie akvaparkov, kúpalísk a plavární Gabriel Somogyi.

Zlé počasie najviac ovplyvní zariadenia, ktoré v okolí nemajú ubytovanie. Musia sa riadiť počasím. „Osem z desiatich najnavštevovanejších atrakcií na Slovensku sú práve akvaparky. A fungujú vtedy, ak majú vlastné ubytovanie alebo vybudované vlastné ubytovacie kapacity,“ dodal Somogyi.

Tie nebudú potrebovať v najbližšom období. Podľa meteorológov sa v ďalších dňoch oteplí. „Bude veľmi príjemne od 25 stupňov na severe do 30 až 32 stupňov na juhu,“ priblížil meteorológ SHMÚ Norbert Polčák.

Prevádzkovatelia si želajú, aby domáci nezabúdali na to, že dovolenku pri vode je možné stráviť aj na Slovensku.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny