Na hlavný obsah

Maročania smútia za obeťami zemetrasenia, každý v oblasti stratil príbuzných

Záchranári pod tlakom času stále hľadajú preživších.

Maročania smútia za obeťami zemetrasenia, každý v oblasti stratil príbuzných
Ľudia sa navzájom utešujú pri kopaní hrobov, aby pochovali telá obetí po zemetrasení. Foto: TASR/AP

Maročania v nedeľu (10. 9.) žialili za obeťami ničivého zemetrasenia, ktoré pripravilo o život vyše 2 000 ľudí. Záchranári pod tlakom času stále hľadali preživších, uviaznutých pod troskami dedín zrovnaných so zemou. V reportáži to napísala tlačová agentúra AFP.

Najsilnejšie zemetrasenie, aké kedy táto severoafrická krajina zaznamenala, zabilo najmenej 2012 ľudí a spôsobilo zranenia vyše 2 000 ďalším ľuďom, ukazujú aktuálne oficiálne údaje.

Zemetrasenie s magnitúdou 6,8 sa vyskytlo 72 kilometrov juhozápadne od turistami vyhľadávaného mesta Marrákeš a premenilo na trosky celé dediny v pohorí Vysoký Atlas.

Obete sú stále pod troskami

„Stratil som všetko,“ povedal Lahsin, obyvateľ horskej dediny Múláj Bráhím, ktorého manželka a štyri deti sú medzi mŕtvymi obeťami. Záchranári vytiahli z trosiek domu telá Lahsinových troch dcér, ale ešte nenašli pozostatky jeho manželky a syna. „Teraz už nemôžem nič urobiť, chcem len uniknúť od sveta a žialiť,“ dodal.

Vojaci a záchranné služby prešli ťažkým terénom, aby sa dostali do odľahlých horských dedín, kde sú zrejme obete stále uviaznuté pod troskami domov postavených z tehál z nepálenej hliny.

Provincia al-Hawz, miesto epicentra zemetrasenia, zaznamenala najviac mŕtvych, a to 1 293. Po nej nasleduje provincia Tárúdánt, kde prišlo o život 452 ľudí, hlásili marocké úrady.

Občania sa v nedeľu ponáhľali do nemocníc v Marrákeši, aby darovali krv, ktorú potrebuje mnoho zranených.

Ako ohnivá guľa, ktorá všetko pohltí

Ďalšia obyvateľka dediny Múláj Bráhím si utierala šatkou slzy, keď sledovala, ako sa muži oháňajú motykami a kopú hroby pre obete. „Vnúčatá mojej sesternice sú mŕtve,“ povedala Bušrá.

„Na vlastnej koži som zažila zemetrasenie a stále sa trasiem. Bolo to ako ohnivá guľa, ktorá pohltí všetko, čo jej stojí v ceste,“ opísala situáciu. „Každý stratil rodinu, či už v našej dedine alebo inde v tejto oblasti,“ dodala.

Mnoho obyvateľov obvykle rušného mesta Marrákeš, plného turistov, spalo už druhú noc na uliciach. Túlili sa k sebe pod prikrývkami a medzi vakmi naplnenými svojimi osobnými vecami.

Muž kope hrob, aby pochoval telo obete po zemetrasení v zničenej dedine Ouargane.
Muž kope hrob, aby pochoval telo obete po zemetrasení v zničenej dedine Ouargane.Foto: TASR/AP

Pomoc Maroku ponúklo viacero krajín

Marocké kráľovstvo vyhlásilo trojdňový štátny smútok a pomoc ponúklo veľa krajín vrátane Francúzska, Izraela, Talianska, Španielska či Spojených štátov.

Zástupca poradcu pre národnú bezpečnosť USA Jon Finer vyhlásil: „Máme pripravené pátracie a záchranné tímy, môžeme ich vyslať. Sme pripravení v pravý čas uvoľniť peniaze,“ dodal.

Alžírsko, ktoré má so susedným Marokom dlho kolísavé vzťahy, otvorilo svoj vzdušný priestor, doteraz dva roky zatvorený – umožňuje lety, ktoré privážajú humanitárnu pomoc a evakuujú ranených.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet