Na hlavný obsah

Migračná kríza nie je strašením, ale realitou, tvrdí Pellegrini. Podľa Hegera sa téma pred voľbami zneužíva. Riešenia vidia rozdielne

Vzájomnú povolebnú spoluprácu obaja vylúčili.

Migračná kríza nie je strašením, ale realitou, tvrdí Pellegrini. Podľa Hegera sa téma pred voľbami zneužíva. Riešenia vidia rozdielne
Zľava Eduard Heger a Peter Pellegrini. Foto: RTVS

Zvýšený nápor migrantov prechádzajúcich cez naše územie je podľa predsedu strany Demokrati Eduarda Hegera normálny. „Každé leto je nápor migrantov na hraniciach väčší,“ povedal v diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy. Dodal, že niektorí predstavitelia politických strán využívajú túto tému na strašenie ľudí pred voľbami.

„Migrácia dnes nie je strašením ani predvolebným humbukom. Migrácia je reálny problém na Slovensku,“ povedal predseda strany Hlas-SD Peter Pellegrini. Ak niekto tvrdí, že sa na Slovensku nič nedeje, tak podľa neho klame.

Predstavy o riešení problému s narastajúcim počtom nelegálnych migrantov na Slovensku majú obaja predsedovia politických strán odlišné. Podľa Petra Pellegriniho treba vyslať jasný signál, že „zo Slovenska si nebude nikto robiť migračné eldorádo“. Docieliť by to chcel napríklad zaisťovaním tých, ktorí nedokážu preukázať svoju totožnosť.

Pozrite si reportáž, ktorú pripravila redaktorka RTVS Katarína Wildová:

Eduard Heger zas riešenie nelegálnej migrácie vidí v posilňovaní vonkajších schengenských hraníc. „O tom to je, aby sme zamedzili prechodu nelegálnych migrantov ďalej do schengenského priestoru,“ vysvetlil.

Nedostatok pracovnej sily

Zamestnávatelia dlhodobo upozorňujú na nedostatok pracovnej sily na Slovensku. Na otázku, či by sme nevedeli ponúknuť prácu cudzincom, ktorí by sa rozhodli tu zostať, odpovedal Pellegrini, že z nelegálnych migrantov nemôžeme robiť Slovákov. „Len my máme rozhodnúť, kto tu má právo žiť a pracovať,“ vysvetlil. Dodal, že väčšina z nelegálnych migrantov sú „pochybní ľudia, ktorí často nemajú ani pas či občiansky preukaz“.

„Ja by som chcel, aby sa vrátili Slováci žijúci v zahraničí,“ odpovedal Heger. Prilákať by ich podľa neho mohla aj investícia na východe Slovenska – automobilka Volvo. „Hrozí však, že príde vláda Roberta Fica a Petra Pellegriniho, ktorá umlčí spravodlivosť. A investori sa budú pozerať na to, či je tu dobrá vymožiteľnosť práva,“ povedal.

Pellegrini odmietol Hegerove tvrdenia. „Odmietam takéto strašenie. Krajina totiž začala cúvať práve počas vlády Igora Matoviča a Eduarda Hegera. Tak radšej nech príde silná ruka štátu,“ dodal.

Mimoriadne schôdze

Nielen o migrácii sa malo tento týždeň rokovať na mimoriadnych schôdzach parlamentu. Poslancom sa však ani jednu z troch schôdzí nepodarilo otvoriť pre neuznášaniaschopnosť parlamentu.

Podľa Petra Pellegriniho by sa nič z toho, čo máme v parlamente, neudialo, keby boli voľby už v júni. „Parlament je už v totálnom chaose a nie je schopný normálne rokovať. Voľby nemali byť až v septembri, ale čo najskôr,“ vysvetlil.

„Ak by poslanci pristupovali k hlasovaniu konštruktívne, tak by žiaden chaos v parlamente nebol,“ skonštatoval Heger.

Povolebná spolupráca

Predsedovia strán navzájom vylúčili možnosť povolebnej spolupráce. „Nepôjdeme do koalície s nikým, kto bude hazardovať s touto republikou,“ vysvetlil Pellegrini. „My sme taktiež vylúčili z povolebnej spolupráce stranu Hlas,“ doplnil Heger.

Podľa predsedu strany Smer-SD Roberta Fica je Hlas základom budúcej koalície. Smer však chce po voľbách zastaviť vojenskú pomoc Ukrajine. Na otázku, či by s tým Peter Pellegrini súhlasil, odpovedal, že Slovensko už aj tak možnosti vojenskej pomoci Ukrajine vyčerpalo.

Konkrétnejší bol Eduard Heger, ktorý jasne povedal, že potenciálnym partnerom Demokratov je Progresívne Slovensko. „Hnutie sa dlhodobo drží vysoko v prieskumoch a bude potrebovať konštruktívnych partnerov, ktorými Demokrati určite sú,“ vysvetlil.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko