Na hlavný obsah

Náhorný Karabach hlási dohodu s Arménskom. Jerevan vyšle do regiónu humanitárny konvoj

Situácia v separatistickom regióne je podľa tamojších predstaviteľov tvrdá.

Náhorný Karabach hlási dohodu s Arménskom. Jerevan vyšle do regiónu humanitárny konvoj
Obyvatelia Náhorného Karabachu. Foto: TASR/AP

Vedenie Náhorného Karabachu v piatok (22. 9.) oznámilo dosiahnutie dohody ohľadom humanitárneho konvoja z Arménska.

Poradca prezidenta medzinárodne neuznávanej arménskej karabašskej republiky David Babajan agentúre Reuters povedal, že situácia v separatistickom regióne je tvrdá – ľudia majú hlad, nefunguje elektrina a chýba palivo.

Poradca azerbajdžanského prezidenta Hikmet Hadžijev medzitým sľúbil, že Baku zabezpečí, aby civilisti mohli bezpečne cestovať vlastnými autami po ceste, ktorá vedie z horskej oblasti do Arménska.

Zároveň však rokovania s Azerbajdžanom podľa Babajana nepriniesli konkrétne výsledky o možných bezpečnostných zárukách alebo amnestiách. „Tieto otázky musíme vyriešiť,“ povedal poradca prezidenta karabašskej republiky. Podľa Reuters Baku predpokladá amnestiu pre karabašských bojovníkov, ktorí zložia zbrane. Niektorí však vraj už uviedli, že budú v odpore pokračovať.

Konvoj dorazí cez Lačinský koridor

Na základe dohody humanitárny konvoj dorazí do regiónu cez Lačinský koridor. Azerbajdžan fakticky blokuje Karabach už viac ako deväť mesiacov. Na otázku, či etnickí Arméni z oblasti odchádzajú, Babajan odpovedal, že ľudí zatiaľ masovo nepresúvajú, keďže región je fakticky v obliehaní.

Náhorný Karabach je formálne súčasťou Azerbajdžanu, ale žijú v ňom prevažne etnickí Arméni. Enklávu za podpory Jerevanu aj s priľahlým územím ovládli tamojší arménski separatisti v krvavej vojne, ktorá sa skončila v roku 1994. Počas šesťtýždňových bojov zvedených s Arménskom v roku 2020 dobyl Azerbajdžan späť okresy susediace s enklávou aj časť Karabachu.

Azerbajdžan tento týždeň podnikol bleskovú ofenzívu do regiónu. Stalo sa tak po tom, ako sa karabašské úrady vzdali, vyhlásil, že nad oblasťou obnovil svoju zvrchovanosť.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet