Na hlavný obsah

Nemec Kämna s etapovým vavrínom v deviatej etape Vuelty

V červenom drese ostáva Sepp Kuss.

Nemec Kämna s etapovým vavrínom v deviatej etape Vuelty
Nemecký cyklista Lennard Kämna. Foto: Twitter/La Vuelta

Nemecký cyklista Lennard Kämna zvíťazil v 9. etape 78. ročníka pretekov Vuelta a Espana. Jazdec tímu Bora Hansgrohe bol najvýraznejšou tvárou celej 185 km dlhej etapy, ktorá viedla z Cartageny do Caravaca de Cruz.

Druhý prišiel do cieľa Talian Matteo Sobrero z Team Jayco-AlUla a tretí finišoval Novozélanďan Chris Hamliton z DSM – firmenich. V predbežnej klasifikácii sa nič nezmenilo, stále vedie Američan Sepp Kuss.

Na trase záverečnej etapy v tomto týždni sa nachádzalo len jedno hodnotené stúpanie v úvodnej tretine. Potom pretekárov čakala rovinatá pasáž s miernym stúpaním. Koncovka už taká jednoduchá nebola. Od 169. kilometra sa cesta začala prudšie zdvíhať a samotný cieľ sa nachádzal na kopci Alto Caravaca De la Cruz.

Do úniku sa nakoniec dostalo osem cyklistov – Kämna, Hamilton, Amanuel Gehbreigzabhier z Lidl-Trek, Sobrero, Jonathan Caicedo z EF Education-EasyPost, Ruben Fernandez z Cofidisu, Dani Navarro z Burgos-BH a Jon Barrenetxea z Caja Rural-Seguros RGA.

Pelotón im nakoniec doprial až osemminútový náskok. Približne 80 km do cieľa sa však pelotón potrhal.

Očakávaný dážď opäť menil plány

Kämna, Hamilton, Gehbreigzabhier, Sobrero, Caicedo, Fernandez, Navarro a Barrenetxea začali stúpať do cieľa o päť minút a tri sekundy skôr ako pelotón. To znamenalo, že víťaz etapy sa už nachádzal v celodennom úniku, no nik z úniku nemohol výraznejšie prehovoriť do celkového poradia. V kopci začal diktovať tempo Kämna, ktorý sa v úvodných dvoch kilometroch odpútal od Navarra a Fernandeza.

Organizátori etapu 2 km pred cieľom neutralizovali pre obavy o bezpečnosť pretekárov vzhľadom na očakávaný dážď, takže zmeny na čele celkovej klasifikácie sa už v závere neudiali. Tri kilometre do cieľa, v najprudšej časti stúpania sa zdalo, že by Sobrero ešte mohol zabojovať o celkové víťazstvo, no nestalo sa tak a Kämna napokon zvíťazil s pohodlným

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport