Na hlavný obsah

Nemuselo to zájsť tak ďaleko. Za streľbu v Dúbravke môže podľa bezpečnostného analytika nedostatočná legislatíva

Strelca mali bezpečnostné zložky považovať minimálne za riziko.

Nemuselo to zájsť tak ďaleko. Za streľbu v Dúbravke môže podľa bezpečnostného analytika nedostatočná legislatíva
Moderátorka Marta Jančkárová v rozhovore s hosťom relácie Interview :24 Radovanom Bránikom. Foto: RTVS

Podľa bezpečnostného analytika a zakladateľa organizácie Modrý anjel Radovana Bránika je kľúčovým problémom pri podobných incidentoch, ako bola aj štvrtková (28. 9.) streľba v bratislavskej Dúbravke, nedostatočná legislatíva.

„Máme škáru v systéme, ktorá polícii znemožňuje efektívne zasiahnuť proti takýmto ľuďom, vzhľadom na to, že sa u nich spochybňuje duševné zdravie,“ vysvetlil v relácii RTVS Interview :24.

V prípade 32-ročného strelca z Dúbravky išlo podľa neho o špecifický typ páchateľa. „Dlhodobo frustroval a strašil svoje okolie. Podľa mnohých obyvateľov sídliska bolo len otázkou času, kedy sa takéto niečo stane,“ povedal.

Signály veľmi zvláštneho správania u tohto páchateľa, ktorého polícia ešte vo štvrtok zastrelila, podľa Bránika boli. Dodal, že polícia však nemala dostatok kompetencií na to, aby proti nemu v rámci prevencie zasiahla.

Povedal to v súvislosti s tým, že na strelca už obyvatelia sídliska v minulosti volali policajné hliadky. Dôvodom bola najmä pyrotechnika, ktorou zvykol ľudí po nociach strašiť. Išlo však len o priestupky za používanie zábavnej pyrotechniky. Navyše sa strelec polícii úspešne vyhýbal tým, že im neotváral dvere.

Strelca mohli považovať za riziko

V ideálnom svete by si podľa Radovana Bránika takéhoto človeka, na ktorého by boli bezpečnostné zložky krátke, začal všímať „širší systém“. „Napríklad časť zdravotníctva, ktorá zodpovedá za psychické zdravie a túto problematiku,“ vysvetlil.

„Ak by boli včas nasadené mäkšie techniky, napríklad vo forme podpory psychického zdravia, tomuto človeku, vôbec to nemuselo zájsť tak ďaleko. Ak by išlo o náhly exces človeka, ktorý sa nikdy neprejavoval problematicky, tak s tým sa nedá robiť nič. U tohto človeka sa to dalo považovať minimálne za existujúce riziko,“ skonštatoval.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko