Na hlavný obsah

Obce stále nedostali od štátu peniaze za projekty na bezplatný internet. Do výziev sa zapojili pred vyše tromi rokmi

Hrozí, že obce o schválené dotácie prídu.

Obce stále nedostali od štátu peniaze za projekty na bezplatný internet. Do výziev sa zapojili pred vyše tromi rokmi
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Viaceré obce stále nemajú peniaze od štátu za projekty na bezplatné získanie internetu. Do výziev sa pritom zapojili pred viac ako tromi rokmi. Problémom sú nedokončené kontroly verejného obstarávania.

Do výzvy na wifi zónu zadarmo sa zapojila ešte v roku 2020 aj obec Tuhár v okrese Lučenec. Projekt zrealizovali, internet na verejných priestranstvách funguje, no financovanie nie je doriešené.

„Doteraz nemáme ukončenú kontrolu verejného obstarávania, aby sme mohli podať žiadosť o platbu. Doteraz nemáme dokončené verejné obstarávanie na hodnotu 14 250 eur,“ vysvetlil starosta obce Tuhár Peter Čeman.

Téme sa venoval redaktor RTVS Radovan Kondrlík:

Na pokrytie nákladov si museli vziať úver. Ministerstvo dopravy im vtedy sľúbilo, že im peniaze preplatí do troch mesiacov. Starosta rezort viackrát kontaktoval. Dostal takúto odpoveď.

„Naďalej trvajú dôvody, na základe ktorých riadiaci orgán 6. decembra 2021 lehotu na výkon verejného obstarávania prerušil. Nedá sa teda pristúpiť k ukončeniu kontroly verejného obstarávania,“ reagoval minister dopravy Pavol Lančarič.

„Neviem si predstaviť, čo by za tým mohlo byť. Či je málo kontrolórov, alebo je tam nejaké podozrenie,“ dodal starosta Čeman.

Problém majú aj v ďalších 30 obciach

Podobný problém ako v Tuhári má s výzvou Wifi pre Teba ďalších takmer 30 obcí na Slovensku.

„Za tento a minulý rok sme v rámci výzvy Wifi pre Teba skontrolovali spolu takmer 400 verejných obstarávaní. Kontroly vykonávame priebežne, v niektorých prípadoch sa prerušili z dôvodu neúplnosti dokumentácie, potrebného doplnenia dokumentácie, alebo iných nevyhnutných úkonov,“ uviedla Miriama Švikruhová z odboru komunikácie ministerstva dopravy.

„Do konca roka sa musia dočerpať tie financie. Zákazky sa stále nezrealizovali a nepreplatili. Takže už je naozaj, ako sa hovorí, päť minút po dvanástej,“ uviedol riaditeľ spoločnosti pre grantové poradenstvo Tomáš Szabo.

Ak sa v najbližšom čase nepodarí skončiť kontrolu verejného obstarávania hrozí, že obce prídu o schválené peniaze na bezplatné pripojenie sa na internet.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny