Na hlavný obsah

Objednávka vraždy Sylvie Klaus-Volzovej: V ničom mi neprekážala, tvrdil pred súdom Pavol Rusko

Vyhlásil vo svojej záverečnej reči.

Objednávka vraždy Sylvie Klaus-Volzovej: V ničom mi neprekážala, tvrdil pred súdom Pavol Rusko
Na snímke obžalovaný exšéf TV Markíza Pavol Rusko na súdnom procese v kauze prípravy vraždy S. Klaus-Volzovej Foto: TASR

Obžalovaný exšéf TV Markíza a exminister hospodárstva Pavol Rusko trvá v kauze prípravy vraždy jeho bývalej spoločníčky v televízii Sylvie Klaus-Volzovej na svojej nevine. „Bol som obvinený z niečoho, čo som nikdy nespáchal,“ zdôraznil vo svojej záverečnej reči pred senátom Mestského súdu Bratislava I.

Motívom Pavla Ruska na objednávku vraždy mal byť podľa obžaloby majetkový prospech a ovládnutie televízie. „Ja som nemohol získať obchodný podiel cestou odstránenia spoločníčky, ktorá by ho predtým na mňa prepísala,“ zdôraznil obžalovaný s tým, že prevod podielu by musela odsúhlasiť licenčná rada.

Dodal, že poškodená zároveň nemala ako ohroziť jeho pozíciu. „Ona mi v ničom neprekážala,“ doplnil. Spoluobžalovaní Mikuláš Černák a Miloš Kaštan, ktorí sa k trestnej činnosti priznali, podľa neho nevypovedali konzistentne.

Obžaloba podľa Mareka Paru, obhajcu Róberta Lališa alias Kýbla a Pavla Ruska, opomína viaceré dôkazy a zároveň vychádza aj z dôkazov, ktoré neboli na súde vykonané. V prípade likvidácie Klaus-Volzovej by podľa Paru navyše existovali zákonní dediči jej podielu v TV Markíza. Svojich klientov navrhol oslobodiť spod obžaloby.

Černák a Kaštan sa priznali ešte na prvom pojednávaní, Kýbel a Rusko vinu popreli. „Rozhodol som sa len vyrovnať s tou časťou svojej minulosti, keď som bol činný v organizovanom zločine a za ktorú sa hanbím,“ zdôvodnil Černák svoj postoj k stíhanému skutku v záverečnej reči, ktorú vo štvrtok (14. 9.) na súde prečítal jeho obhajca. Aj záverečnú reč Kaštana predniesol jeho obhajca. Obžalovaný v nej svoje konanie oľutoval.

Pavol R. si mal podľa obžaloby objednať vraždu Klaus-Volzovej u Černáka na jeseň 1997. Ten mal do nej zaangažovať bratislavskú skupinu sýkorovcov. Súdny proces sa za prísnych bezpečnostných opatrení v Ústave na výkon väzby a Ústave na výkon trestu odňatia slobody v Bratislave začal v máji 2019.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko