Na hlavný obsah

Onkologickí pacienti v Nových Zámkoch sa dočkali dôstojných priestorov. Chemoterapiu im podávali aj na chodbe

Otvorili tam nové ambulantné oddelenie.

Onkologickí pacienti v Nových Zámkoch sa dočkali dôstojných priestorov. Chemoterapiu im podávali aj na chodbe
Fakultná nemocnica s poliklinikou v Nových Zámkoch. Foto: www.nspnz.sk

Onkologickí pacienti v Nových Zámkoch sa po rokoch dočkali dôstojných priestorov. Otvorili tam nové ambulantné oddelenie. Priestory mali také stiesnené, že infúzie s chemoterapiou podávali aj na chodbe.

Fakultná nemocnica je určená pre asi 150-tisíc obyvateľov. Ešte nedávno tu podávali chemoterapiu vo výklenku v strede chodby. Iné miesto nebolo. Delili sa o jedno oddelenie s hospitalizovanými onkopacientmi. Pre tých, ktorí prišli na infúzie, zostali iba dve izby s ôsmimi posteľami. Kým sa vystriedali, čakali hodiny.

Téme sa venovala redaktorka RTVS Lucia Hamran Kollárová:

„Niekedy sme boli na izbe aj štyria. Tie podmienky boli strašné. Nie je to príjemne, keď trpíte nejakou chorobou a musíte byť na chodbe,“ sťažoval sa pacient.

„Tí pacienti sedeli pri výťahoch. To nie je úplne v poriadku, aby onkologickí pacienti boli ako vo výklade celému nemocničnému traktu,“ povedala klinická onkologička Oľga Szegheőová.

Po rokoch teraz oddelenie rozdelili. Namiesto 12 sa uvoľnilo 22 postelí pre hospitalizovaných a o štyri poschodia nižšie vzniklo samostatné oddelenie pre ambulantných pacientov. Na chodbe už nebudú. Majú priestranné izby s televízormi, čakáreň a aj vlastné ambulancie s lekármi. Chemoterapiu dostane dvakrát toľko pacientov.

„Zo štandardnej nemocničnej izby sme spravili aplikáreň chemoterapie. Máme tu kreslá, niekto preferuje sedieť na kresle. Zároveň môžeme robiť aj malé zákroky. Môžeme tiež podávať transfúzie,“ dodala Szegheőová.

Pacienti sú spokojní

„Ja som tu bol dnes prvý. Bolo to ako v nebi,“ pochvaľoval si pacient.

„V jeden čas môže dostávať chemoterapiu 12 pacientov. Lôžka sme potrebovali,“ uviedol primár oddelenia klinickej onkológie FNsP Nové Zámky Pavol Demo.

Na Slovensku máme 13 oddelení klinickej onkológie. Tak, ako sú dôležité kvalitné prístroje a liečba, sú pre pacientov dôležité aj dôstojné podmienky a súkromie. Onkologickí pacienti sú zraniteľní a počas ťažkej liečby veľmi citliví.

Dôstojnosť pacienta dostáva „pecku“

„Dôstojnosť onkologického pacienta dostáva vyslovene pecku, dostávajú darček, ktorý si zaslúžili, pretože onkologické ochorenie je niečo, čo človeka sprevádza celý život,“ podotkol primár.

Na Slovensku ročne pribúda približne 35-tisíc novodiagnostikovaných prípadov rakoviny. Vek pacientov sa stále znižuje. Pribúdajú najmä v kategórii mladšej ako 40 rokov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny