Na hlavný obsah

Opakuje sa podobný škandál ako BMG Invest: Investičná firma vylákala od ľudí milióny eur, kauzu vyšetruje NAKA

Či sa investované peniaze klientom vrátia, je otázne.

Opakuje sa podobný škandál ako BMG Invest: Investičná firma vylákala od ľudí milióny eur, kauzu vyšetruje NAKA
Ilustračná snímka eurobankoviek. Foto: RTVS

Slovensko sa nepoučilo z kauzy BMG Invest a Horizont Slovakia. Po viac ako 20 rokoch, Národná kriminálna agentúra (NAKA) vyšetruje podobný škandál. Investičná firma Axe Capital Group vylákala od stoviek ľudí milióny eur. Sľubovala im vysoké výnosy. Na podnikanie nemala licenciu od Národnej banky Slovenska (NBS).

Košická spoločnosť Axe Capital Group je od augusta v konkurze. Odhaduje sa, že klientom dlhuje 50 miliónov eur.

„Najprv som investoval 120-tisíc eur, potom v druhej etape som investoval 250-tisíc,“ hovorí jeden z klientov.

„Po dohode s manželom sme investovali čiastku 110-tisíc eur s tým, že po roku by nám mali byť tie peniaze vyplatené. A plus aj zárobky na tej investícii,“ dodáva ďalšia klientka.

Téme sa v reportáži venovala redaktorka RTVS Ingrid Drozdíková:

„Koncom minulého roka bolo klientom komunikované, že spoločnosť Axe Capital sa ocitla v problémoch a od tejto chvíle, už nebolo zaznamenaná, že by nejakým klientom vyplácala výnosy z pôžičiek,“ uviedol advokát poškodených Tomáš Vavro.

V kauze doteraz obvinili tri osoby. Majiteľa firmy Petra Béreša a košického advokáta Jána Šofranka. Prokurátor ich viní z obzvlášť závažného podvodu a prania špinavých peňazí.

„S cieľom vylákať finančné prostriedky mali uzatvárať zmluvy o sprostredkovaní napríklad kúpy a predaja cenných papierov, zlata ale aj obchodovaní s virtuálnou menou na kryptoburzách alebo investovaním do startupov. Pričom sľubovali ročný výnos až do výšky 300 percent,“ priblížila hovorkyňa Prezídia PZ Denisa Bárdyová.

Či sa klientom peniaze vrátia je otázne

„Peniaze som prijal s úmyslom investovať ich s cieľom zisku pre klientov, ale aj pre spoločnosť. Bohužiaľ následkom nepriaznivých okolností na trhu, došlo k výrazným stratám,“ uviedol v písomnom stanovisku predseda predstavenstva Axe Capital Group Peter Béreš.

Obhajkyňa Jána Šofranka Patrícia Piptová sa k veci odmietla vyjadriť.

Juraj Piták bol istý čas predsedom predstavenstva Axe Capital Group. Viedol sieť sprostredkovateľov. Je obvinený, a spolupracuje s políciou.

„Béreš si veľkú časť vkladov posielal na súkromné účty, obchodoval cez svoje súkromné účty, ktoré mal historicky otvorené. Nám to prezentoval tým, že si tým stráži svoje know-how,“ priblížil Piták.

Či sa investované peniaze klientom vrátia, je otázne. Konkurzný správca musí zistiť, či firma má nejaký majetok a peniaze.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko