Na hlavný obsah

Po protestoch v Alžírsku stále zadržiavajú účastníkov. Expert OSN žiada o ich omilostenie

Ide najmä o aktivistov za ľudské práva.

Po protestoch v Alžírsku stále zadržiavajú účastníkov. Expert OSN žiada o ich omilostenie
Ilustračná snímka Foto: Unsplash

Expert OSN v utorok vyzval Alžírsko, aby omilostilo osoby odsúdené alebo zadržané za účasť na prodemokratických protestoch v rokoch 2019-20 a zmiernilo obmedzenia týkajúce sa zhromaždení.

Protesty v meste Hirak vypukli vo februári 2019 a o dva mesiace neskôr prinútili dlhoročného prezidenta Abdal Azíza Butefliku odstúpiť zo svojej funkcie, informuje AFP.

„Naliehavo žiadam vládu, aby upustila od obvinení a omilostila ľudí odsúdených za účasť na demonštráciách v Hiraku,“ uviedol osobitný spravodajca OSN Clément Voule na záver desaťdňovej misie v tejto severoafrickej krajine.

„Vláda musí uvoľniť prísne obmedzenia týkajúce sa zhromaždení a združení, aby sa zákony a prax dostali do súladu s národnou ústavou a medzinárodným právom v oblasti ľudských práv,“ dodal.

Expert považuje zákony za príliš reštriktívne

Podľa národného výboru pre prepustenie zadržaných osôb sú v Alžírsku stále zadržiavané desiatky osôb, ktoré sú spojené s hnutím Hirak alebo s aktivizmom za ľudské práva.

Štátna rada, najvyšší správny súd v krajine, vo februári potvrdila rozpustenie poprednej skupiny Akčné združenie mladých (RAJ), ktorá stála na čele protestov v Hiraku.

Voule vyzval Alžírsko, aby „riešilo atmosféru strachu spôsobenú množstvom trestných obvinení“ proti jednotlivcom a organizáciám „na základe príliš reštriktívnych zákonov vrátane protiteroristických právnych predpisov, ktoré sú v rozpore s medzinárodnými záväzkami Alžírska v oblasti ľudských práv“.

„Alžírsko musí zaručiť právo svojho obyvateľstva slobodne sa zhromažďovať a združovať, vymieňať si názory a myšlienky a obhajovať špecifické záujmy, a to aj v spolupráci s partnermi v krajine i mimo nej,“ povedal Voule. Diplomat v júni 2024 predloží správu Rade OSN pre ľudské práva.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet