Na hlavný obsah

Ruská armáda umučila niektoré svoje ukrajinské obete na smrť, uviedla komisia OSN

Kremeľ popiera akékoľvek obvinenia z mučenia alebo vojnových zločinov.

Ruská armáda umučila niektoré svoje ukrajinské obete na smrť, uviedla komisia OSN
Ilustračný obrázok - Na sníme ukrajinskí vojaci. Foto: TASR/AP

Ruskí vojaci mučili svoje ukrajinské obete na okupovaných územiach susednej krajiny tak brutálne, že niektoré z nich umučili na smrť. Podľa agentúry Reuters to v pondelok (25. 9.) uviedol šéf vyšetrovacej komisie Organizácie Spojených národov pôsobiacej na Ukrajine. Vyhlásil tiež, že komisia získala ďalšie dôkazy o tom, že ruská armáda využíva mučenie veľmi široko a systematicky.

Vyšetrovací tím pod patronátom OSN navštívil na Ukrajine územie v Chersonskej či Záporožskej oblasti, ktorá padla do rúk Ruska a pri následnej protiofenzíve ich ukrajinské sily oslobodili. Komisia dospela k záveru, že mučenia sa dopúšťali väčšinou ruskí vojaci na Ukrajincoch v provizórnych väzniciach zriadených Ruskom.

„V niektorých prípadoch bolo mučenie nasadzované s takou brutalitou, že spôsobilo smrť obete,“ povedal Rade OSN pre ľudské práva predseda komisie Erik Möse.

Komisia už skôr uviedla, že činy ruských síl na Ukrajine, vrátane mučenia, by sa mohli posudzovať ako zločiny proti ľudskosti. Kremeľ popiera akékoľvek obvinenia z mučenia či ďalších vojnových zločinov spáchaných účastníkmi takzvanej špeciálnej vojenskej operácie, ako Rusko oficiálne nazýva svoju inváziu na Ukrajinu.

Niekoľko iných orgánov OSN či ďalších expertných misií v minulých mesiacoch prinieslo správy o brutálnom zaobchádzaní s civilistami zadržanými Rusmi na Ukrajine vrátane desiatok mimosúdnych popráv.

Mučenie malo podľa ich správ donútiť obete k priznaniu, že pomáhali ukrajinskej armáde. Prinútiť ich k spolupráci s okupačnými úradmi a zastrašiť ľudí podporujúcich Ukrajinu. Niektoré prípady svojvoľného zadržiavania a mučenia civilistov majú podľa skorších správ na svedomí aj Ukrajinci.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet