Na hlavný obsah

Rusko chce získať späť členstvo v Rade OSN pre ľudské práva

V októbrových voľbách budú súperiť s Albánskom a Bulharskom.

Rusko chce získať späť členstvo v Rade OSN pre ľudské práva
Zasadnutie Valného zhromaždenia OSN. Foto: TASR/AP Photo/Mary Altaffer

Rusko sa v októbri pokúsi získať späť svoje členstvo v Rade OSN pre ľudské práva (UNHRC), píše v utorok (26. 9.) spravodajský web BBC.

Valné zhromaždenie OSN vo svetle správ o vraždení civilistov na Ukrajine vlani v apríli rozhodlo o prerušení členstva Ruska v rade. Moskva následne 47-členný orgán opustila. Kreslo Ruska potom získala Česká republika.

Teraz sa ruskí diplomati snažia pre svoju krajinu v októbrovej voľbe zabezpečiť nový trojročný mandát v tomto orgáne OSN. Redaktori BBC disponujú kópiou ruského pozičného dokumentu, ktorý žiada členov OSN o podporu Ruska v októbrovej voľbe.

Rusko v dokumente podľa BBC sľubuje, že nájde „adekvátne riešenie pre otázky ľudských práv“, a snaží sa zabrániť tomu, aby sa rada stala „nástrojom, ktorý slúži politickej vôli jednej skupiny krajín“, čo je narážka na Západ. Rusko podľa diplomatov dúfa, že získa späť určitú medzinárodnú dôveryhodnosť po tom, ako bolo obvinené z porušovania ľudských práv na Ukrajine aj doma.

Najnovšie dôkazy o ruskom porušovaní práv na Ukrajine v pondelok Rade OSN pre ľudské práva predstavila vyšetrovacia komisia OSN pôsobiaca na Ukrajine. Predseda komisie Erik Möse uviedol, že má dôkazy o vojnových zločinoch vrátane mučenia, znásilňovania a útokov na civilistov. Ruskí vojaci podľa neho mučili svoje ukrajinské obete na okupovaných územiach susednej krajiny tak brutálne, že niektoré z nich umučili na smrť.

Osobitná spravodajkyňa UNHRC pre Rusko Marijana Kacarovová medzitým uviedla, že sa tiež výrazne zhoršil stav ľudských práv v Rusku. Jej správa konštatuje, že ruské úrady v masovom meradle svojvoľne zatýkajú kritiku vojny. Tvrdí, že zadržaným hrozí smrť kvôli „neustálemu používaniu mučenia a zlého zaobchádzania“.

Rusko bude vo voľbách súperiť s Albánskom a Bulharskom

Rada OSN pre ľudské práva sídli v Ženeve a má 47 členov, z ktorých každý je volený na trojročné obdobie. V budúcoročných voľbách, ktoré sa uskutočnia 10. októbra, bude Rusko súperiť s Albánskom a Bulharskom. V hre sú dve miesta v rade vyhradené krajinám strednej a východnej Európy.

Do hlasovania bude zapojených všetkých 193 členov Valného zhromaždenia OSN v New Yorku. Tamojší diplomati uviedli, že Rusko vedie agresívnu kampaň. Ponúka malým krajinám obilie a zbrane výmenou za ich hlasy. Podľa diplomatov je tak dosť možné, že sa Rusko do rady vráti.

V pozičnom dokumente, rozoslanom v OSN, Rusko podľa BBC uvádza, že chce „presadzovať zásady spolupráce a posilňovania konštruktívneho vzájomne rešpektujúceho dialógu v rade s cieľom nájsť adekvátne riešenie otázok ľudských práv“.

Rusko tvrdí, že by svoje členstvo využilo na to, „aby zabránilo silnejúcemu trendu premeny Rady OSN pre ľudské práva na nástroj, ktorý slúži politickej vôli jednej skupiny krajín“. Nechce vraj, aby táto skupina „trestala nelojálnu vládu“ za ich nezávislú politiku.

Členstvo Ruska v Rade OSN pre ľudské práva pozastavili v apríli 2022. Za bolo 93 členov VZ OSN, 24 bolo proti a 58 sa zdržalo hlasovania. Rusko v dokumente zo straty svojho členstva obviňuje „Spojené štáty a ich spojencov“.

Správa, ktorú tento mesiac vypracovali tri organizácie – UN Watch, Human Rights Foundation (HRF) a Centrum Raoula Wallenberga pre ľudské práva – dospela k záveru, že Rusko nie je spôsobilé byť členom UNHRC.

„Opätovné zvolenie Ruska do rady teraz, keď vojna na Ukrajine stále pokračuje, by bolo kontraproduktívne pre ľudské práva. Vyslalo by to signál, že OSN to s vyvodením zodpovednosti Ruska za jeho zločiny na Ukrajine nemyslí vážne,“ uvádza sa v správe.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet