Na hlavný obsah

Násilné potýčky politikov pred voľbami: Podobne to vyzeralo za Mečiara, myslí si psychiater Breier

Problém vidí v správaní v rodinách a vo výchove detí.

Násilné potýčky politikov pred voľbami: Podobne to vyzeralo za Mečiara, myslí si psychiater Breier
Vpravo psychiater Peter Breier. Foto: koláž RTVS

Tohtoročná predvolebná kampaň sa nesie v znamení zvýšenej agresivity a násilného správania. Po bitke Igora Matoviča (OĽANO a priatelia) s Robertom Kaliňákom (Smer-SD) udrel kandidát hnutia OĽANO a priatelia Tomáš Holkovič do tváre neznámeho muža.

Podľa psychiatra Petra Breiera nie je podnecovanie násilia politikmi ničím novým. Uznáva však, že agresivita sa stupňuje. „Je to vec, ktorá sa postupne vyvíja a zhoršuje minimálne 25 možno aj 30 rokov,“ vysvetlil.

Už Vladimír Mečiar sa počas svojej vlády snažil polarizovať spoločnosť, aby určil jej zlú a dobrú časť, vysvetlil Breier. „Ako psychiatri sme na to upozorňovali už pred 25 rokmi v liste Vladimírovi Mečiarovi. Upozorňovali sme v ňom na intoleranciu na agresivitu a klamanie, ktoré rozdeľuje spoločnosť,“ priblížil.

Súčasní politici si však podľa jeho slov z ich varovania nevzali ponaučenie. „Je stále širšia škála politikov, ktorí to robia. Či už svojimi provokáciami alebo priamo správaním,“ vysvetlil.

Paralelu s minulosťou vidí najmä v spôsobe komunikácie, ktorú politici využívajú. „Sú tu politické strany, ktoré niektoré časti spoločnosti, napríklad aj menšiny, označujú za zlé, ale o sebe hovoria ako o tých dobrých. Týmto polarizujú spoločnosť, vzniká väčšie napätie, väčšia agresivita a veľmi zle tým vplývajú na duševné zdravie spoločnosti,“ vysvetlil.

Problémom je správanie v rodinách aj výchova detí. „Je to začarovaný kruh. Pokiaľ ľudia nie sú vychovávaní k slušnosti k rodine, tak sa nesprávajú slušne ani na verejnosti,“ uviedol psychiater. Hovoriť o „dvoch výchovných“ podľa neho nie je prípustné.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko