Na hlavný obsah

Politická kampaň znepokojila sexuálnu menšinu. O voľbách na Slovensku píšu aj Francúzi

Len málo strán má v programe práva LGBT+.

Politická kampaň znepokojila sexuálnu menšinu. O voľbách na Slovensku píšu aj Francúzi
Ilustračný obrázok - billboard strany Smer Foto: TASR/Daniel Stehlík

Kampaň pred sobotňajšími (30.9.) parlamentnými voľbami vzbudila znepokojenie medzi LGBT+ ľuďmi. Píše o tom francúzska tlačová agentúra AFP.

Väčšie práva pre LGBT+ ľudí majú v programe dve strany so šancou dostať sa do parlamentu. Predstavitelia gay a lesbickej komunity tak neočakávajú, že sa stav ich práv po voľbách zlepší.

S obavami vnímajú LGBT+ ľudia kampaň strany Smer-SD, ktorá je podľa prieskumov favoritom sobotňajších volieb. „Smer-SD sa počas kampane nielen uchýlil k šíreniu nenávisti proti LGBT+ ľuďom, ale vo svojom programe sa tiež zaviazal zaviesť zákaz, aby sa na školách nemohlo hovoriť o LGBT+ ľuďoch,“ povedal agentúre AFP riaditeľ združenia Inakosť Martin Macko.

Podľa neho je tak možné, že sa táto strana bude snažiť na Slovensku presadiť podobné zákazy, ako to urobil premiér Viktor Orbán v Maďarsku či guvernér Ron DeSantis na Floride.

Sexuálnym menšinám sa venujú dve strany

Dve z 25 strán, ktoré kandidujú do parlamentu, počítajú s rozšírením práv sexuálnych menšín, uviedla agentúra AFP. Samotný Fico napríklad nedávno v rozhovore odmietol možnosť, že by sa manželstvo rozšírilo aj na jednopohlavné páry. Proti LGBT+ ľuďom sa vymedzili tiež konzervatívni politici či bývalý premiér Igor Matovič.

Rozšírenie manželstva pre homosexuálne páry má v programe strana Progresívne Slovensko (PS), ktorú prieskumy umiestňujú na druhom mieste. S rozšírením práv pre LGBT+ ľudí počíta tiež program strany Sloboda a Solidarita, ktorá však nemá podľa prieskumov istý vstup do parlamentu.

„Aby vytvorili väčšinu v parlamente, tak sa (Progresívne Slovensko) musí spojiť so stranami, ktoré sú viac konzervatívne, a na program v prospech LGBT+ ľudí sa zabudne,“ povedal agentúre AFP šéf marketingovej agentúry Juraj Martiny, ktorý sa hlási k homosexuálnej orientácii. „Neočakávam žiadnu zmenu,“ dodáva aktivistka Hana Fábry, ktorá ale nechce veriť, že PS, ak sa dostane do vlády, vyhodí program v prospech LGBT+ ľudí „do koša“.

Parlamentné voľby na Slovensku sa konajú zhruba rok od útoku na gaybar v Bratislave, pri ktorom zomreli dvaja mladí muži. Útočník vyznával krajne pravicovú ideológiu a nenávisť voči LGBT+ ľuďom.

Po útokoch zazneli výzvy, aby sa ochrana práv ľudí s menšinovou sexuálnou orientáciou na Slovensku zlepšila. Odvtedy sa však skoro nič nezmenilo, píše agentúra AFP. V prieskume, ktorý zadala konferencia o bezpečnosti GLOBSEC, 63 percent respondentov zo Slovenska nesúhlasilo s tvrdením, že by LGBT+ ľuďom mali byť priznané práva, ako je manželstvo.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko