Na hlavný obsah

Poľský poslanec o migrantoch: Mužov zastrelíme, ženy a deti naženieme do koncentrákov. Do vlády sa môžu dostať radikáli

Podobné extrémistické vyhlásenia urobili aj ďalší predstavitelia Konfederácie.

Poľský poslanec o migrantoch: Mužov zastrelíme, ženy a deti naženieme do koncentrákov. Do vlády sa môžu dostať radikáli
Predstaviteľ poľskej strany Konfederácia Janusz Korwin-Mikke Foto: TASR/AP

Viac ako dva týždne pred parlamentnými voľbami v Poľsku je veľmi pravdepodobné, že konzervatívna strana Právo a spravodlivosť (PiS) vicepremiéra Jaroslawa Kaczyńského v nich zvíťazí už tretíkrát po sebe.

Má však len jedného možného koaličného spojenca. Je ním radikálna Konfederácia, ktorá sa v prieskumoch pohybuje medzi ôsmimi až desiatimi percentami. Píše český portál Novinky.cz.

„Mužov zastreliť, ženy a deti nahnať do koncentračných táborov,“ povedal Janusz Korwin-Mikke, predstaviteľ Konfederácie a poslanec Sejmu, na adresu migrantov, ktorí sa stále pokúšajú dostať do Poľska cez hranice s Bieloruskom.

Prokuratúra nezareagovala

„Hoci Korwin-Mikke verejne podnecoval k zločinu, a tým sa dopustil trestného činu, nikoho z prokuratúry ovládanej stranou PiS to nezaujalo,“ komentoval jeho výroky poľský týždenník Polityka.

Podobné extrémistické vyhlásenia urobili aj ďalší predstavitelia Konfederácie. „Hoci PiS aj Konfederácia popierajú, že by mohli po voľbách spolupracovať, málokto im verí. V skutočnosti Konfederácia robí všetko pre to, aby sa dostala do vlády,“ napísal autor komentára Adam Szostkiewicz.

Dodal, že spoločným menovateľom spolupráce medzi oboma stranami je nenávisť proti EÚ. Existujú však aj iné oblasti, v ktorých sa Konfederácia a Kaczyński môžu ľahko dohodnúť.

Poliaci sú proeurópski

Podľa júlového prieskumu agentúry Social Changes až 74 percent Poliakov podporuje členstvo svojej krajiny v EÚ. Len 14 percent je proti a 12 percent nevyjadrilo žiadny názor.

PiS v prieskumoch dlhodobo udržiava šesť až sedempercentný náskok pred liberálnou Občianskou platformou (PO) Donalda Tuska.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet