Na hlavný obsah

Pozorujeme, či sú voľby v súlade so záväzkami, ku ktorým sa Slovensko prihlásilo, hovorí členka hodnotiacej misie

Hodnotiaca misia je na Slovensku dva týždne pred voľbami.

Pozorujeme, či sú voľby v súlade so záväzkami, ku ktorým sa Slovensko prihlásilo, hovorí členka hodnotiacej misie
Ingibjörg Sólrún Gísladóttir Foto: RTVS

Sedemčlenná hodnotiaca misia Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) , ktorá prišla na Slovensko, bude posudzovať prípravu a priebeh parlamentných volieb. Zameria sa na dodržiavanie medzinárodných záväzkov a pravidiel právneho štátu.

Pozorovatelia sa sústredia tiež na dodržiavanie volebnej legislatívy a vyváženosť mediálneho prostredia. Misia po voľbách vypracuje a zverejní hodnotiacu správu, ktorej súčasťou budú odporúčania na odstránenie prípadných nedostatkov.

O hodnotiacej misii sme sa v relácii Aktuálne :24 rozprávali s členkou OBSE Ingibjörg Sólrún Gísladóttir:

„Úloha tejto misie je rovnaká, ako misie vo všetkých krajinách, v ktorých sledujeme voľby. Demokratické voľby sa považujú za jeden zo základných stavebných kameňov demokracie, je to kľúčový prvok pokiaľ ide o stabilitu a bezpečnosť,“ priblížila členka OBSE Ingibjörg Sólrún Gísladóttir.

Všetky krajiny, ktoré participujú v OBSE sa zaviazali, že pozorovatelia môžu dohliadať na to, či v danej krajine existujú spravodlivé podmienky na základe medzinárodných štandardov a záväzkov. „Sledujeme, či tieto voľby sú v súlade so záväzkami, ku ktorými sa Slovensko prihlásilo,“ dodáva Gísladóttir.

Úlohou organizácie je pozorovanie

Na samotnom spočítavaní hlasov sa organizácia nezúčastňuje. „Žiadnym spôsobom neparticipujeme na príprave alebo organizácii volieb, my len prídeme, sledujeme, počujeme, pozeráme a potom zaznamenáme do správy to, čo sme pozorovali,“ vysvetlila.

Dodáva, že ide o skupinu šiestich expertov, ktorí sledujú rôzne aspekty volebného procesu. Napríklad legislatívny rámec, registráciu voličov aj kandidátov, organizáciu volieb, médiá či financovanie politických strán alebo kampane.

Organizácia pozoruje, akú úlohu zohrávajú počas volieb tradičné médiá, ich spôsob informovania občanov a či pre všetkých kandidátov existujú rovnaké podmienky. Snažia sa dohliadať aj na hoaxy a dezinformácie.

„Je to mimoriadne zložité prostredie a nedá sa monitorovať všetky sociálne médiá a každú informáciu, ktorá sa zjaví, ale hovoríme s jednotlivými subjektmi. Zároveň máme ľudí, ktorí monitorujú médiá pre nás, ale nie je možné mať úplne komplexný prehľad,“ priblížila Gísladóttir.

Počas dvoch týždňov návštevy sa organizácia stretáva s členmi politických strán, inštitúciami, ľuďmi z médií a z občianskej spoločnosti. Výsledkom ich pozorovania bude správa, ktorú vypracujú asi dva mesiace po voľbách, na základe ktorej môžu prísť s odporúčaniami.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko