Na hlavný obsah

Premiér chce svojmu nástupcovi pripraviť okrem rozpočtu aj ďalšie zákony. Politológovia sú však skeptickí

Ódorove návrhy totiž môžu skončiť v koši.

Premiér chce svojmu nástupcovi pripraviť okrem rozpočtu aj ďalšie zákony. Politológovia sú však skeptickí
Premiér Ľudovít Ódor. Foto: RTVS

Ľudovít Ódor má v pláne pripraviť pre nástupcu okrem budúcoročného rozpočtu aj ďalšie zákony. Slovensko totiž začína zaostávať v modernizácii krajiny. Podľa politológov napriek dôležitosti túto tému v predvolebnej kampani je počuť pomenej. Viacerí politici tvrdia, že snaha povereného premiéra je zbytočná a návrhy môžu skončiť v koši.

Poverený premiér Ľudovít Ódor plánuje pre budúcu vládu okrem rozpočtu pripraviť viaceré návrhy zákonov, ktoré sľuboval aj v programovom vyhlásení. Zamerať sa chce na zlepšenie čerpania eurofondov, decentralizáciu moci, zmenu v sociálnom systéme či na návrat mozgov domov. „To znamená, ako urobiť túto krajinu atraktívnejšiu pre žiakov, ktorí opustili túto krajinu alebo aj pre cudzincov,“ vysvetlil premiér.

Téme sa venovala redaktorka RTVS Katarína Wildová:

Otázne je, či návrhy budúca vláda ocení

Otázne zostáva, či budúca vláda takéto návrhy ocení a neskončia skôr v koši. „Keď ich nechajú v šuflíčku, ja si myslím, že ak príde mafia k moci, tak nič z toho nezrealizujú. A ak sa podarí mafii zabrániť, aby sa vrátila späť, tak možno niečo,“ povedal predseda hnutia OĽANO a priatelia Igor Matovič.

„Myslím si, že by bolo omnoho lepšie nastaviť skôr rôzne strategické dokumenty do budúcna, z ktorých by mohla budúca vláda vychádzať, ak sa s nimi stotožní,“ povedal podpredseda strany SaS Branislav Gröhling.

„Každý rozumný politik si to minimálne prečíta, ale principiálna prax je, že každá politická strana alebo tá garnitúra, ktorá vzíde po voľbách, si bude presadzovať vlastný program a nie program pána Ódora,“ uviedol predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina).

„On si píše v Bratislave svoje skriptá, tam si on dumká o tom, čo by bolo, ako bolo s touto krajinou. To nech si robí naozaj po voľbách. Teraz by som očakával od neho, že dennodenne bude v práci a bude riešiť to, čo sa v skutočnosti v krajine deje,“ povedal predseda strany Hlas-SD Peter Pellegrini.

Návrhy môžu skončiť v koši

Podľa politológa môžu vzhľadom na predvolebné preferencie tieto návrhy po voľbách skončiť v koši. Oceňuje však, že Ľudovít Ódor takto otvára témy na verejnú diskusiu. „Vzhľadom k tomu, že táto volebná kampaň je niekedy až o zbytočných témach, ako sú napríklad medvede. Tak je určite na mieste posunúť do politického diskurzu aj témy, ktoré túto spoločnosť aj skutočne trápia,“ uviedol politológ Ekonomickej univerzity v Bratislave Radoslav Štefančík.

„Aj naše programové vyhlásenie skončilo v koši, ale nedajú sa tieto problémy ignorovať donekonečna,“ priblížil premiér Ódor.

Úradnícka vláda je poverená viesť krajinu až dovtedy, kým z nadchádzajúcich parlamentných volieb nevzíde nový kabinet. To môže trvať niekoľko dní ale aj týždňov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko