Na hlavný obsah

Dva samovražedné útoky na veriacich v Pakistane si vyžiadali desiatky životov

Medzi útokmi bolo iba niekoľko hodín.

Dva samovražedné útoky na veriacich v Pakistane si vyžiadali desiatky životov
Nemocnica v Pakistane po bombovom výbuchu v okrese Mastung. Foto: TASR/AP

Najmenej 52 mŕtvych a vyše 50 zranených si dnes vyžiadal samovražedný bombový útok na zhromaždenie veriacich na juhozápade Pakistanu. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na zdravotnícke úrady a políciu.

Explózia nastala vo chvíli, keď sa blízko mešity v okrese Mastung v provincii Balúčistán zhromaždil dav k náboženskému procesu pri príležitosti osláv sviatku narodenia proroka Mohameda.

Len niekoľko hodín po útoku v Balúčistane otriasol iný výbuch mešitou blízko Péšávaru v severozápadnej provincii Chajbar Pachtunchvá, uviedli miestni predstavitelia. Aktuálna bilancia podľa nich hovorí o piatich obetiach na životoch.

Po tejto explózii sa zrútila strecha mešity a v sutinách zostalo uväznených 30 až 40 ľudí, napísal pakistanský spravodajský web Geo News s tým, že boli začaté záchranné a vyslobodzovacie práce. Útok mali podľa webu na svedomí dvaja samovražední útočníci. „Jeden sa odpálil pri vchode do neďalekej policajnej stanice, druhý vo vnútri mešity,“ uvádza.

Obe provincie, kde k útokom došlo, susedia na západe s Afganistanom. Od minulého roku, keď bolo porušené prímerie medzi ozbrojenou skupinou TTP, pakistanskou odnožou Talibanu, a pakistanskou vládou, počet násilných akcií islamistických radikálov v krajine stúpa. To zvyšuje napätie v krajine a vyvíja tlak na bezpečnostné zložky pred parlamentnými voľbami plánovanými na január, poznamenala agentúra Reuters.

Žiadna radikálna skupina sa k dnešným útokom neprihlásila

K dnešným útokom sa však žiadna zo známych radikálnych skupín zatiaľ neprihlásila. TTP (Tehríke Taliban Pakistan), ktorá zastrešuje rôzne sunnitské islamistické skupiny v krajine a od svojho založenia v roku 2007 uskutočnila niektoré z najkrvavejších akcií, sa od útoku v Balúčine priamo dištancovala.

Po výbuchu v Balúčine zostalo najmenej 58 zranených a celková bilancia obetí na životoch môže ešte vzrásť, keďže mnohí z nich sú v kritickom stave, uviedol predstaviteľ zdravotných úradov Abdal Rašíd.

„Atentátnik sa odpálil vedľa vozidla policajného poddôstojníka,“ povedal agentúre Reuters zástupca miestnej polície.

Pakistanský minister vnútra Sarfraz Bugtí útok označil za „veľmi ohavný čin“.

Pri poslednom veľkom samovražednom útoku na konci júla atentátnik na zhromaždení konzervatívnej politickej strany na severozápade Pakistanu usmrtil vyše 50 ľudí a ďalších asi 130 zranil. K zodpovednosti za vtedajšiu akciu sa prihlásila teroristická organizácia Islamský štát (IS).

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet