Na hlavný obsah

Slovensku hrozí bankrot, ak sa nič nezmení: Rozpočtová sekera zrejme dosiahne takmer 7 miliárd, upozorňujú analytici

Názory politikov na to, ako ozdraviť verejné financie, sú rôzne.

Slovensku hrozí bankrot, ak sa nič nezmení: Rozpočtová sekera zrejme dosiahne takmer 7 miliárd, upozorňujú analytici
Ak nová vláda nezačne krotiť dlh, štát nebude mať podľa analytikov dostatok peňazí na základné služby. Foto: RTVS

Ozdravenie verejných financií by malo byť pre politické strany hlavnou prioritou. Vyzvala na to Rada pre rozpočtovú zodpovednosť. Analytici upozornili, že ak sa situácia nezmení, do ôsmich rokov nám hrozí bankrot.

Plošná pomoc pre všetkých, prorodinný balíček, ale aj rodičovský dôchodok, to je len časť z opatrení, ktoré výrazne zaťažili naše verejné financie. Rozpočtová rada upozorňuje, že tento rok sa zrejme sekera vyšplhá až na takmer 7 miliárd eur.

„Aj v budúcom roku bude Slovensko podľa odhadov Európskej komisie patriť medzi krajiny s najvyšším deficitom v rámci EÚ,“ upozorňuje predseda Rady pre rozpočtovú zodpovednosť Ján Tóth.

Téme sa venoval redaktor RTVS Ivan Tománek:

So starnúcim obyvateľstvom budú rásť výdavky na dôchodky, viac peňazí si vyžiada aj zdravotníctvo. Ak nová vláda nezačne krotiť dlh, štát nebude mať podľa analytikov dostatok peňazí na základné služby.

„Každý rok sa nám pridá 7 až 8 miliárd eur k dlhu a to je ten problém, dlh sa veľmi rýchlo dostáva k úrovniam, ktoré sú už absolútne neudržateľné,“ upozorňuje člen Rady pre rozpočtovú zodpovednosť Martin Šuster.

Politici to vidia rôzne

Názory politikov na to, ako ozdraviť verejné financie, sa rôznia. Jedni vidia cestu v ekonomickom raste, iní zas vo vyšších daniach. „Stále je priestor ešte zdaniť silných, bohatých, obrovské giganty, tak ako sme to spravili pri Slovnafte,“ hovorí Michal Šipoš, predseda poslaneckého klubu hnutia OĽANO.

„Keď bude ekonomický rast, môžete si dovoliť znížiť dane bez toho, aby ste museli niekde vo veľkom škrtať,“ vyjadril sa líder SaS Richard Sulík. Šéf Progresívneho Slovenska Michal Šimečka hovorí, že „okrem rozpočtovo zodpovedného prístupu potrebujeme nový impulz v ekonomike, aby bolo na výdavky na investície“.

Predseda Smeru Robert Fico uviedol, že 0,5 % HDP „bude naše ročné tempo konsolidácie verejných financií“. „Skôr sa budeme musieť sústrediť, aby sme cielenými investíciami podporili rast HDP,“ vysvetlil. Podľa lídra Demokratov Eduarda Hegera „je to hlavne o systémových reformách“, aby bola zabezpečená dlhodobá udržateľnosť verejných financií.

„Na strane príjmov sme za zlepšenie výberu daní. Ak štát poskytuje pomoc odkázaným, musí byť adresná a odstupňovaná, nie plošná. Tým sa šetria výdavky,“ vyjadrila sa strana KDH.

Ako je to v Česku

Pokým na Slovensku znejú z radov odborníkov len výzvy na šetrenie a politici kampaňujú, u našich českých susedov vrcholí schvaľovanie ozdraveného balíčka, a to aj napriek niekoľkodňovej búrlivej diskusii.

Ak napokon Česká republika schváli šetriace opatrenia, schodok budúcoročného rozpočtu by sa mal znížiť v prepočte až o približne 4 miliardy eur. Ako by mohli vyzerať ozdravné opatrenia na Slovensku, to by mal poverený premiér Ľudovít Ódor predstaviť v najbližšom období.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika