Na hlavný obsah

Štáb RTVS navštívil slovensko-maďarskú hranicu. V záchytnom centre je to kritické, úrady zamýšľajú nasadiť armádu

Situácia je v miestnom záchytnom stredisku kritická.

Štáb RTVS navštívil slovensko-maďarskú hranicu. V záchytnom centre je to kritické, úrady zamýšľajú nasadiť armádu
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Štát uvažuje o nasadení vojakov pri riešení migračnej krízy na slovensko-maďarských hraniciach. Vyplýva to z predbežných výsledkov zasadnutia krízového štábu okresu Veľký Krtíš. Situácia je v miestnom záchytnom stredisku kritická.

Štáb RTVS navštívil obec Koláre na slovensko-maďarskej hranici. Práve tam cez rieku Ipeľ, ktorá tvorí štátnu hranicu, chodia na naše územie migranti. Podľa miestnych prichádzajú vždy vo viacerých skupinách po polnoci a skoro ráno.

„Tu boli päťdesiati, aj viacej. Ležali tu aj v kultúrnom dome, ale už je to pokojnejšie,“ hovorí jeden z obyvateľov.

„Obávame sa ich, lebo človek nikdy nevie, predsa máme malé deti a chodíme sa s nimi prechádzať a je to nepríjemné, keď sa takí cudzí ľudia u vás objavujú,“ dodáva miestna obyvateľka.

Téme sa v reportáži venovali aj redaktori RTVS Radovan Kondrlík a Peter Mútňan:

Štáb RTVS na skupinku približne 20 migrantov narazil na pravé poludnie v obci Kiarov.

„Pochádzame zo Sýrie. Išli sme cez Turecko, Bulharsko a Maďarsko. Niektorí sa chcú dostať do Francúzska, iní do Nemecka. Na Slovensku sa cítime bezpečne,“ uviedol jeden z utečencov.

Migrantov následne autobusmi prevážajú do záchytného strediska vo Veľkom Krtíši. Aktuálne sa tam nachádza už viac ako 800 utečencov a situácia je preto kritická. Úrady zamýšľajú nasadiť armádu.

Mimoriadne rokovanie parlamentu

„Uvažujeme o tom, diskutujeme o tom. Dnes o tom diskutoval pán premiér s viacerými ľuďmi. Potrebujeme posilniť kapacity policajného zboru, potrebujeme odľahčiť policajtov,“ hovorí štátny tajomník ministerstva vnútra Martin Královič.

Zmeniť chcú aj systém v preplnenej hale vo Veľkom Krtíši, ktorá nie je vhodná na to, aby tam prespávalo toľko ľudí.

„Bude to centrum pre registráciu, operatívnu, tak, ako je to v iných okresoch, na čakanie počas niekoľko hodín,“ priblížila prednostka Okresného úradu vo Veľkom Krtíši Jana Ambrošová.

„Budeme distribuovať migrantov rovnomerne po celom Slovensku. Tam, kde stíhame vybavovať migrantov v lehotách, tam ich autobusmi porozvážame. Momentálne je naša najhlavnejšia úloha zabezpečiť dostatočný počet vozidiel, ktoré majú veľkú prepravnú kapacitu,“ uviedol viceprezident Policajného zboru Damián Imre.

O migrácii bude vo štvrtok (7. 9.) mimoriadne rokovať aj parlament.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko