Na hlavný obsah

Štáb RTVS sa bol pozrieť na hraničných priechodoch s Poľskom. Polícia autá zatiaľ nezastavuje

Doprava je plynulá.

Štáb RTVS sa bol pozrieť na hraničných priechodoch s Poľskom. Polícia autá zatiaľ nezastavuje
Slovenská-poľská hranica. Foto: RTVS

Poľsko chce prísnejšie kontrolovať autá, dodávky aj autobusy prichádzajúce zo Slovenska. Odôvodňuje to nárastom nelegálnej migrácie. Kedy s kontrolami začnú, nespresnili. Na hraničných priechodoch bol štáb RTVS aj s kamerou. Polícia zatiaľ autá nezastavuje.

Na hraničnom priechode Trstená – Chyžné nás nikto nezastavil a do Poľska sme prešli ako v bežný deň. Doprava je plynulá. Stretli sme len poľskú finančnú správu, ktorá kontrolovala kamiónovú dopravu. Povedali nám, že na nelegálnych migrantov sa nesústreďujú.

Obec Tatranská Javorina má dva hraničné priechody. Slováci cez ne chodia na nákupy do Poľska, turisti zase do Tatier. Ani tam žiadna kontrola nebola. „V poslednej dobe neevidujem, že by boli nejaké hraničné kontroly na hraniciach,“ uviedol starosta obce Miroslav Michaľák.

Téme sa v spravodajstve RTVS venovali redaktori Miriam Hozzová a Erik Vrábel:

Avizované kontroly podľa rezortu vnútra nepredstavujú oficiálne rozhodnutie. Sprísnenie opatrení majú Poliaci vopred konzultovať so Slovenskom.

„Nejde o uzatváranie hraníc. Majú záujem v budúcnosti hovoriť o opatreniach, ktoré by kontrolovali nejaké podozrivé vozidlá. Tieto opatrenia by sa mali zamerať vo väčšine prípadov na pašerákov. Niečo podobné sa deje na nemecko-českých hraniciach,“ vysvetlil premiér Ľudovít Ódor.

Podľa ministerstva vnútra polícia dlhodobo hliadkuje v pohraničí s Maďarskom a tiež sa podieľa na ochrane vonkajšej hranice Schengenu. V súčasnosti na Slovensku okrem policajtov nasadili aj vojakov.

Ódor tvrdí, že Slovensko je v komunikácii s Čechmi, Nemcami aj Poliakmi, aby s nelegálnou migráciou bojovali spoločne.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko