Na hlavný obsah

Súsošie svätých Cyrila, Metoda a Gorazda podporil aj pápež. Dielo na Bratislavskom hrade však kritizujú umelci

Autorom súsošia je Anton Gábrik.

Súsošie svätých Cyrila, Metoda a Gorazda podporil aj pápež. Dielo na Bratislavskom hrade však kritizujú umelci
Umelci súsošie v areáli Bratislavského hradu kritizujú. Foto: RTVS

V areáli Bratislavského hradu odhalili a posvätili súsošie svätého Cyrila, Metoda a Gorazda. Zámer vytvoriť toto dielo podporil ešte pred dvomi rokmi pápež František na návšteve Slovenska. Za iniciatívou stojí kancelária Národnej rady SR a autorom súsošia je Anton Gábrik.

Dielo má byť spomienkou na príchod sv. Cyrila a Metoda na Veľkú Moravu a miestom na oslavu tohto sviatku. Umelcom sa však dielo nepozdáva od jeho vzniku až po samotné vyhotovenie.

„Ja mám na to takú odpoveď, že by sa tým priestorom mali zaoberať odborníci a mali by vygenerovať nejaký typ zadania alebo súťaže, na ktorú by mohli reagovať rôzne riešenia a rôzne návrhy,“ uviedol výtvarník Martin Piaček.

„Kde je rada, kde sú historici, kde sú ochranári? Kde sú tí ľudia alebo výtvarníci, umelci, ktorí tomu rozumejú?“ spytoval sa výtvarník Rudolf Sikora.

Okrem toho nesúhlasia ani s posolstvom, aké súsošie nesie a nepáči sa im ani stvárnenie. „Táto socha pre mňa nie je umelecky nejako výrazne zaujímavá. Myslím, že to umenie jednoducho nezohľadňuje jazyk 21. storočia,“ povedal zhodnotil Piaček.

Novému súsošiu v areáli Bratislavského hradu sa v reportáži venovala redaktorka RTVS Karolína Janičíková:

Kollár: Dielo nevzniklo bez povolenia

História tohto súsošia sa však začala písať ešte v roku 2012. Verejnú súťaž na dielo v tom čase vyhlásili Matica slovenská a Konferencia biskupov Slovenska, ktorú vyhral autor súsošia Anton Gábrik. Návrh predložili mestu Bratislava, ktoré ho však odmietlo.

„Ja sám som bol súčasťou pomníkovej komisie, ktorá ho neprijala, že je to neadekvátny a zastaralý jazyk. Používa jazyk, ktorý je možno skutočne z druhej polovice 19. storočia,“ priblížil Piaček.

Po zamietnutí iniciatívu prevzala kancelária Národnej rady. Predseda parlamentu Boris Kollár nesúhlasí, že by dielo vzniklo bez povolenia.

„Nemuseli sme to súťažiť lebo tá socha bola darovaná Konferenciou biskupov Slovenska. Konferencia biskupov Slovenska to konzultovala s krajským pamiatkovým úradom. To znamená, že je to všetko v poriadku,“ dodal predseda Národnej rady SR Boris Kollár.

Podľa slov umelcov by sa mali o areál hradu zaujímať odborníci, aby sa nestalo miestom pre záujmy politikov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny