Na hlavný obsah

Volebná abeceda: Zverejnenie výsledkov volieb

Oficiálnym vyhlásením výsledkov volieb sa začne nové volebné obdobie Národnej rady SR.

Volebná abeceda: Zverejnenie výsledkov volieb
Na snímke volebné schránky. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Po tom, ako volebné komisie spočítajú a odsúhlasia zápisnice, môže štátna volebná komisia oficiálne vyhlásiť výsledky volieb. Zverejnenie výsledkov je témou štvrtkovej (28. 9.) Volebnej abecedy.

Volebné miestnosti vo všetkých volebných okrskoch sa zatvoria v sobotu (30. 9.) o 22.00 h večer. Dlhšie môžu zostať otvorené len tie volebné miestnosti, v ktorých musela volebná komisia hlasovanie na nejaký čas počas dňa prerušiť.

Po zatvorení volebných miestností členovia okrskových komisií spočítajú hlasy voličov. Zápisnicu skontroluje okresná volebná komisia.

Zverejneniu volebných výsledkov sa venovala ďalšia časť Volebnej abecedy:

Štátna komisia pre voľby a financovanie politických strán oficiálne zverejní výsledky po tom, ako každá z 50 okresných komisií v informačnom systéme schváli zápisnicu.

„Výsledky sú oficiálne platné, zverejnené a vtedy môže aj Štatistický úrad SR na svojom webovom sídle zverejniť všetky výsledky až na úroveň jednotlivých okrskov. Vtedy si môže každý okrsok aj verejnosť skontrolovať, ako dopadli výsledky v jednotlivých volebných miestnostiach,“ vysvetlila riaditeľka odboru volieb, referenda a politických strán ministerstva vnútra Eva Chmelová.

Oficiálnym vyhlásením výsledkov volieb sa začne nové volebné obdobie Národnej rady SR. Po vyhlásení výsledkov musí každá politická strana oznámiť ministerstvu vnútra všetky výdavky, ktoré vynaložila na volebnú kampaň.

Výdavky politických strán spojené s volebnou kampaňou po voľbách uverejní ministerstvo vnútra na webovej stránke.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko