Na hlavný obsah

Záverečný špurt v druhej etape na Okolo Slovenska ovládol Belgičan Merlier

Francúz Remi Cavagna sa udržal na čele celkového poradia.

Záverečný špurt v druhej etape na Okolo Slovenska ovládol Belgičan Merlier
Na snímke cyklistický tím tímu Soudal–Quick-Step pred prvou etapou na pretekoch Okolo Slovenska. Foto: TASR

Belgický cyklista Tim Merlier triumfoval v druhej etape 67. ročníka Okolo Slovenska. Jazdec stajne Soudal-QuickStep sa presadil v záverečnom špurte 143,9 km dlhej etapy so štartom v Prešove a cieľom v Poprade.

Na druhom mieste prišiel do cieľa Cees Bol (Astana-Qazaqstan) a tretí skončil Colby Simmons (Jumbo-Visma). Na čele celkového poradia sa udržal s veľkým náskokom Francúz Remi Cavagna zo Soudal-QuickStep.

Štvrtková etapa mala kopcovitý charakter opäť s troma rýchlostnými a štyrmi vrchárskymi prémiami, vrátane stúpania na Branisko. V druhej časti sa nachádzali nehodnotené kopce, ktoré mohli potrápiť šprintérov.

Cyklistov potrápil dážď

Cyklistom na štarte robil spoločnosť hustý dážď a oproti prvému dňu boli aj nižšie teploty. Napriek pokusom o úniku prišiel balík pokope na prvú horskú prémiu Široké (3. kat., 0,8 km, 6,9%) a o body bojovali pretekári z hlavnej skupiny.

Zvíťazil Jevgenij Fedorov (Astana-Qazaqstan), ktorý získal tri body. Pred druhým kopcom Branisko (3. kat., 4,3 km, 3,9%) sa vytvorila vpredu trojčlenná skupina Thibaut Pinot (Groupama-FDJ), Charles-Etienne Chretien (Human Powered Health) a Javier Serrano Rodriguez (Caja Rural-Seguros RGA). Prvý bol na vrchole Pinot a pripísal si tri body do vrchárskej súťaže.

K vedúcej skupine sa pripojil aj Slovák Lukáš Kubiš (Dukla Banská Bystrica). Únik si však nevedel vytvoriť väčší náskok a balík ich za obcou Žehra dostihol. Krátko na to nastúpil Jaka Primožic (Hrinkow Advarics).

Pridali sa k nemu Erik Fetter (EOLO-Kometa), Ricardo Lucca (Green Project-Bardiani CSF-Faizane), Sebastian Schönberger (Human Powered Health) a Jakub Otruba (ATT Investments).

Táto pätica využila spomalenie pelotónu a vypracovala si viac ako minútový náskok. Horskú prémiu Levočský vrch (3. kat., 3,2 km, 4%) vyhral Rakúšan Schönberger a získal tri body. O dva kilometre neskôr v Levoči prišli cyklisti na úvodnú rýchlostnú prémiu.

Prvý ju prešiel Otruba, pripísal si šesť bodov do bodovacej súťaže a tri bonifikačné sekundy. Na záverečnom kopci Dravce (3. kat., 4,1 km, 3,9%) bol opäť prvý Schönberger a tak sa v boji o bodkovaný dres dostal na druhé miesto s celkovom šiestimi bodmi. Líder horskej súťaže po druhom dni zostal Milan Vader (Jumbo-Visma), na konte mal sedemnásť bodov.

Únik nemal nárok

Únik zvyšoval svoj náskok, 69 kilometrov pred cieľom mal dve minúty k dobru. Druhú rýchlostnú prémiu v Kežmarku vyhral opäť Otruba. Získal zase tri bonifikačné sekundy a šesť bodov.

Balík však následne zrýchlil a mal už len minútové manko. Záverečnú rýchlostnú vyhral Primožič získal šesť bodov a tri bonifikačné sekundy. Pelotón prišiel na prémiu v Poprade so stratou 20 sekúnd.

Z vedúcej skupiny vypadol Otruba, desať kilometrov pred cieľom v úniku zaútočil Primožic, no pelotón strácal len 10 sekúnd a tritisíc metrov pred cieľom sa vrátil do balíka. O víťazovi rozhodol špurt. Najrýchlejší v ňom bol Belgičan Merlier.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport