Na hlavný obsah

Aj nový slovenský parlament je konzervatívny. Príslušníci LGBT+ komunity sa zrejme legislatívnych zmien tak skoro nedočkajú

Zhodujú sa na tom politológovia.

Aj nový slovenský parlament je konzervatívny. Príslušníci LGBT+ komunity sa zrejme legislatívnych zmien tak skoro nedočkajú
Ilustračná snímka. Foto: TASR/Jakub Kotian

Nový parlament pravdepodobne legislatívne zmeny v prípade práv LGBT+ komunity neprinesie. Zhodujú sa na tom politológovia Samuel Spáč a Darina Malová.

Nová vláda sa sformovala práve v čase, kedy si Slovensko pripomína výročie teroristického útoku na Zámockej, ktorý bol motivovaný nenávisťou k tejto menšine.

„Pri trojkoalícii Smer-SD, Hlas-SD, SNS je rozšírenie práv sexuálnych menšín nepriechodné pre Smer aj SNS. Predpokladám, že ani Hlas-SD by touto témou nechcel riskovať ďalší odklon časti svojich voličov k Smeru. Navyše, do parlamentu sa dostalo i OĽANO, ktoré by iniciatívy tohto typu tiež odmietlo,“ hodnotí politológ Samuel Spáč.

Slovenský parlament je podľa neho aj po týchto voľbách hodnotovo prevažne konzervatívny a rozširovanie práv LGBT+ ľudí nebude cez Národnú radu SR priechodné. Z tohto dôvodu sa skôr dajú očakávať iniciatívy namierené presne opačne, teda proti právam LGBT+ komunity. „Už predošlé volebné obdobie celkom jasne ukázalo, že tu sa parlamentná väčšina dokáže sformovať aj naprieč líniou vláda-opozícia,“ upozorňuje.

Za pravdu mu dávajú aj vyhlásenia šéfa víťaznej strany parlamentných volieb – Roberta Fica „Odmietame rodové ideológie a rodové dobrodružstvá. Chceme návrat zdravého rozumu, návrat tradícií, návrat k tomu čo je normálne a prirodzené, pri plnom rešpektované rozmanitosti slovenského života,“ uviedol Fico pri predstavovaní memoranda o porozumení medzi stranami budúcej vládnej koalície Smer-SD, Hlas-SD a SNS.

Osamotené Progresívne Slovensko

Líder kresťanských demokratov Milan Majerský už pred voľbami vyslal jasný signál, že žiadny liberálny posun v hodnotových otázkach jeho hnutie nepripustí, pripomína Spáč.

Politológovia sa zhodujú v tom, že riešenie otázky LGBT+ komunity nie je pre väčšinu slovenských politických strán rozhodujúcou témou. „Otázka sa, samozrejme, vzťahuje na charakter slovenskej spoločnosti, ktorá je v zásade tradicionalistická a konzervatívna,“ hovorí politologička Univerzity Komenského v Bratislave Darina Malová.

„S výnimkou Progresívneho Slovenska nemáme strany, ktoré by chceli túto otázku silno presadzovať. Dokonca aj SaS je skôr strana ekonomického liberalizmu a nie kultúrneho liberalizmu,“ skonštatovala.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko