Na hlavný obsah

Konzervatívci v diskusii RTVS kritizovali LGBT+ témy v osnovách. Žiadna ideológia podľa nich do škôl nepatrí

Téme školstva sa venovali v predvolebnej kampani RTVS.

Konzervatívci v diskusii RTVS kritizovali LGBT+ témy v osnovách. Žiadna ideológia podľa nich do škôl nepatrí
Milan Mazirek (Republika), Peter Pčolinský (Sme rodina), Jozef Hajko (KDH), Andrej Danko (SNS) počas predvolebnej diskusie v RTVS. Foto: RTVS

Zvyčajnou témou predvolebných kampaní je aj školstvo. Aktuálnou témou sa stalo aj vyučovanie sexuálnej výchovy na školách či prítomnosť LGBTI+ tém v tomto prostredí. Peter Pčolinský zo Sme rodina vyhlásil, že do škôl nepatrí žiadna ideológia.

„Bohužiaľ, aj ja mám v rodine skúsenosť, že gymnazista dostal ako povinnú literatúru knihu, z ktorej musel urobiť esej. Kniha bola o spolužití homosexuálov v jednej domácnosti. Tieto veci by mali ísť bokom,“ priblížil v piatej predvolebnej diskusii RTVS, kde sa v utorok (26. 9.) stretol s predstaviteľmi strán KDH, SNS, Republika a SaS.

„Pokiaľ sa budeme aj v rámci škôl zaoberať rôznymi ideológiami, tak, bohužiaľ, naše deti budú zmätené,“ dodal.

„Čokoľvek sa bude v tejto oblasti učiť, tak by to malo byť so súhlasom rodičov. Ak sa deti majú o niečom učiť, tak rodičia majú právo sa k tomu vyjadriť,“ reagoval Jozef Hajko z KDH.

Mazurek: Reforma školstva je tragédia

Predseda SNS Andrej Danko zdôraznil potrebu toho, aby si deti vážili pedagógov. „Ak sa do spoločnosti nevráti úcta a cnosť a rešpekt a uznanie, tak Slovensko dopadne zle,“ vyhlásil.

Na otázku, či k tomu nepatrí aj úcta k inakosti reagoval s tým, že LGBTI+ komunite na Slovensku nikto neubližuje. „Sexuálne právo nie je základné ľudské právo. Sexuálna orientácia nie je základné ľudské právo,“ vyhlásil Danko.

Zdôraznil, že podľa neho treba zaviesť jednotné učebné osnovy. „Som proti tomu, aby tu bola možnosť zavádzať učebnice, ktoré naše deti blbnú,“ uviedol.

Reformu školstva z dielne bývalého ministra Branislava Gröhlinga za úplnú tragédiu označil Milan Mazurek z hnutia Republika. „Nedávno mi napísal oteč žiaka siedmeho ročníka na ZŠ v Bratislave, že si má za štyri eurá kúpiť pracovný zošit Hravá etika. Na strane tridsaťsedem sa vyučuje o rodovej ideológii. Pán Gröhling zaviedol do školstva informáciu, ktorú vyučujú siedmakov, že pohlavie ktorým sa narodia, nie je pohlavie, ktorým sa môžu cítiť, To je príšerné, musíme to zastaviť, je to pre nás absolútne neprijateľné,“ vyhlásil.

Autor reformy Branislav Gröhling ju obhajoval. „Rád by som sa ohradil voči všetkým týmto vyjadreniam a znevažovaniam slovenského školstva, ako aj učiteliek, učiteľov, riaditeliek a riaditeľov, pretože to, čo tu teraz páni predvádzajú, tak je naozaj hrubé zavádzanie. To, čo chceme robiť do budúcna je, aby žiaci aj študenti mali kvalitné vzdelanie,“ vyhlásil.

Pozrite si aký postoj zaujali diskutujúci k sexuálnej výchove na školách a prítomnosti LGBT+ tém v učebných osnovách:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko