Na hlavný obsah

Banskobystrický kraj musí štátu vrátiť takmer dva milióny eur z eurofondových projektov

Vedenia kraja túto žiadosť odmieta.

Banskobystrický kraj musí štátu vrátiť takmer dva milióny eur z eurofondových projektov
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK) by mal rezortu investícií vrátiť časť dotácií na eurofondové projekty. Vedenie kraja to však odmieta. Tvrdí, že projekty boli riadne schválené a skontrolované. Nové vedenie ministerstva pokuty preskúma.

Vlani začali s rekonštrukciou Strednej odbornej školy v Banskej Štiavnici. Na projekt obnovy získalo vedenie Banskobystrického kraja vyše jeden milión eur z eurofondov. Financie skontrolovalo a schválilo ministerstvo investícií.

„Po otvorení stavby sme zistili, že sú nejaké práce naviac v hodnote viac než 400-tisíc eur. Sme sa teda rozhodli, že zaplatíme 400-tisíc z nášho rozpočtu. Čo sa udialo, oznámili sme to ministerstvu, všetko v poriadku,“ vysvetlil riaditeľ úradu BBSK Matúš Hollý.

Obnovu školy už takmer dokončili. Ale pred niekoľkými dňami rezort investícií oznámil kraju, že požaduje vrátiť časť peňazí. „Že kvôli tomuto navýšeniu chce vrátiť 25 percent dotácie, a to vrátane časti, ktorú sme zaplatili z vlastných zdrojov,“ povedal predseda BBSK Ondrej Lunter.

Problémom Banskobystrického kraja s eurofondami sa v reportáži venoval redaktor RTVS Peter Mútňan:

Kraj má vrátiť takmer dva milióny eur

Celkovo sa korekcie majú týkať približne dvanástich projektov, pri ktorých má kraj vrátiť rezortu investícií takmer dva milióny eur. Projekty schválilo ministerstvo ešte pod vedením Veroniky Remišovej.

„Ja nevidím žiaden dôvod, prečo ministerstvo za vedenia úradníckej vlády žiada peniaze naspäť, najmä keď nezistili žiadne pochybenia,“ vyjadrila sa poslankyňa NR SR Veronika Remišová.

Podľa bývalého ministra investícií z úradníckej vlády rezort pod vedením Veroniky Remišovej zazmluvnil viac projektov, ako mal financií.

„Celkovo hovoríme o nadkontrahovaní približne 130 percent. Od nás, ako od predchádzajúceho vedenia ministerstva, na týchto úradníkov nikdy kvôli nadkontrahovaniu neprišiel pokyn, že by malo odchádzať k nejakým účelovým korekciám a treba to objektívne vyhodnotiť,“ uzavrel bývalý minister investícií Peter Balík.

Nový minister Richard Raši plánuje preskúmať jednotlivé projekty. Vedenie BBSK zvažuje podať trestné oznámenie na neznámeho páchateľa. Problém s vrátením peňazí z eurofondov sa má týkať aj ďalších samosprávnych krajov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika