Na hlavný obsah

Britskí policajti obkľúčili a zbraňami mierili na černošského chlapca, ktorý sa hral s vodnou pištoľou

"Rovnako starému belošskému chlapcovi by sa podobná vec nestala," vyhlásila chlapcova matka.

Britskí policajti obkľúčili a zbraňami mierili na černošského chlapca, ktorý sa hral s vodnou pištoľou
Na ilustračnej snímke britská polícia. Foto: TASR/AP

Britská polícia odviedla v putách na výsluch 13-ročného černošského chlapca, ktorý sa hral so svojím kamarátom s vodnou pištoľou.

Chlapcova matka sa sťažovala, že policajti spôsobili chlapcovi traumu. „Rovnako starému belošskému chlapcovi by sa podobná vec nestala,“ vyhlásila žena. Policajti sa za zákrok ospravedlnili, nikoho však nepotrestali, napísal vo štvrtok web spravodajskej stanice BBC.

Chlapci sa tento rok v júli hrali v Hackney na východe Londýna. Podľa občianskej organizácie pre zodpovednosť policajtov za svoje činy (APA) si ich všimol strážca poriadku a privolal hliadku. Policajti jedného z chlapcov s vodnou pištoľou „strhli“ z bicykla.

Potom ho „obkľúčili policajti, ktorí na neho mierili zbraňami“, uviedla agentúra APA. Následne polícia chlapca zadržala kvôli podozreniu, že mal pri sebe strelnú zbraň. Podľa APA bola jedna pištoľ modrobiela, druhá ružovobiela a bolo jasné, že ide o hračky.

Policajti chlapca čoskoro prepustili, podľa matky mu však spôsobili psychicky traumatizujúci zážitok. „Viem, a vie to aj polícia, že by s ním takto nezaobchádzali, keby to bol 13-ročný belošský chlapec,“ vyhlásila žena, ktorá povedala, že akcia ju „šokovala“.

Podľa BBC sa snažila presvedčiť policajnú inšpekciu, aby sa prípadom zaoberala. Inšpektori ale dospeli k záveru, že policajti neporušili žiadny zákon ani vnútorné pravidlá zboru.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet