Na hlavný obsah

Ceny plynu v Európe opäť rastú. K zdražovaniu prispieva aj konflikt v Izraeli

Za rastom plynu sú tiež hroziace štrajky v Austrálii.

Ceny plynu v Európe opäť rastú. K zdražovaniu prispieva aj konflikt v Izraeli
Ilustračná snímka. Foto: ČTK/Petr Švancara

Veľkoobchodná cena plynu pre európsky trh sa v pondelok (9. 10.) výrazne zvyšuje. Za jej rastom stoja hroziace štrajky v Austrálii, vyhliadky na chladnejšie počasie i obavy z napätia na Blízkom východe.

Cena kľúčového termínového kontraktu na plyn s dodaním v budúcom mesiaci vo virtuálnom obchodnom uzle Title Transfer Facility (TTF) v Holandsku si krátko pred 14.30 h SELČ pripisovala zhruba 11 percent a nachádzala sa v blízkosti 42,5 eura za megawatthodinu (MWh).

Zamestnanci dvoch austrálskych závodov spoločnosti Chevron produkujúcich skvapalnený zemný plyn (LNG) minulý týždeň hlasovali za obnovenie štrajkov. Odbory firmu obvinili, že porušila dohodu, ktorá minulý mesiac štrajk ukončila.

„Návrat obáv ohľadom austrálskeho LNG tlačí ceny nahor. Domnievame sa však, že cenový vzostup je iba dočasný a že ceny zatiaľ zostávajú v medziach kolísania trhu,“ uviedli podľa agentúry Reuters analytici zo spoločnosti Engie EnergyScan.

V dôsledku stretov medzi Izraelom a palestínskym islamistickým hnutím Hamas panujú na trhu obavy zo širšieho konfliktu na Blízkom východe. Hnutie Hamas v sobotu (7. 10.) začalo najväčší vojenský útok na Izrael za posledné desaťročia. Zahynuli pri ňom stovky Izraelčanov a vyvolal vlnu odvetných izraelských náletov na Pásmo Gazy.

K rastu cien plynu prispela aj víkendová správa o tom, že podmorský plynovod spájajúci Fínsko a Estónsko bol odstavený z prevádzky pre nezvyčajný pokles tlaku. Ak by sa potvrdilo podozrenie na únik plynu, mohla by oprava trvať niekoľko mesiacov, uviedol fínsky prevádzkovateľ plynárenskej sústavy GasGrid.

Vlani v auguste sa veľkoobchodná cena plynu pre európsky trh kvôli obmedzovaniu dodávok z Ruska vyšplhala až do blízkosti 350 eur za megawatthodinu. Odvtedy však výrazne klesla, k čomu prispeli vysoké dodávky LNG.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika