Na hlavný obsah

D. Dědeček, ktorý na zastávke Zochova usmrtil päť ľudí, nedostal vyšší trest. Za mrežami strávi 15 rokov

Rozsudok je právoplatný.

D. Dědeček, ktorý na zastávke Zochova usmrtil päť ľudí, nedostal vyšší trest. Za mrežami strávi 15 rokov
Na snímke Dušan Dědeček. Foto: RTVS

Dušan Dědeček, ktorý minulý rok pod vplyvom alkoholu spáchal dopravnú nehodu v Bratislave a usmrtil päť mladých ľudí, dostal trest odňatia slobody na 15 rokov. Krajský súd v Bratislave tak nevyhovel návrhu prokuratúry, ktorá žiadala vyšší trest. Rozhodol o tom na odvolacom súde v pondelok (9. 10.)

Zákaz viesť motorové vozidlo mu zároveň znížil z 10 rokov na sedem a probačný dohľad z troch na dva roky. Rozhodnutie krajského súdu je právoplatné. Odsúdeného umiestnia do zariadenia s minimálnym stupňom stráženia. Zároveň má povinnosť nahradiť škodu poškodeným rodinám, dokopy ide o sumu vo výške približne 5,5-tisíca eur.

Informácie pre spravodajský web spravy.rtvs.sk priniesli redaktori RTVS Juraj Mikula a Timotej Pisch:

D. Dědeček skutok oľutoval

Obžalovaný počas pojednávania oľutoval svoj čin, povedal, že na mieste mal stáť on, nie zosnulí. Dodal, že keby bola možnosť, šiel by na eutanáziu.

„Piatich zabije, päť ťažko zranení, ako keby sa nechumelilo, ja nemám slov už na to, čo sa deje v našom štáte, našom súdnictve. On klame, len tak sa mu z huby práši,“ povedal k slovám odsúdeného otec zosnulej Natálie Pavol Hamrak.

Pokyn na podanie odvolania proti rozsudku prvostupňového súdu dal generálny prokurátor Maroš Žilinka. Nesúhlasil totiž s výškou trestu, ktorá sa mu zdala neprimerane nízka. „Avšak rozhodnutie súdu, tak ako vždy, plne rešpektuje,“ reagovala v pondelok hovorkyňa GP SR Zuzana Drobová.

„Ja sa budem opakovať, ten trest je naozaj spravodlivý, zákonný, len chcem poukázať na obdobné prípady, napríklad v Maďarsku, kde jedna slovenská občianka dostala deväť rokov za podobný následok, v Česku sa ukladajú približne desaťročné tresty,“ reagoval po rozsudku obhajca obžalovaného Jiří Kučera.

Kučera ocenil, že súd nepodľahol emóciám a rozhodoval striktne podľa práva. Prokurátor na margo zvýšenia trestu uviedol, že to považoval za dôvodné.

„Súdne rozhodnutie rešpektujeme, viac by sme sa k nemu vedeli vyjadriť až keď budeme mať písomné odôvodnenie,“ dodal prokurátor Krajskej prokuratúry v Bratislave Patrik Hujsa.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko