Na hlavný obsah

Delegácia hnutia Hamas odcestovala do Moskvy. V Rusku je aj námestník iránskeho ministra zahraničia

Rusko má väzby so všetkými kľúčovými aktérmi na Blízkom východe.

Delegácia hnutia Hamas odcestovala do Moskvy. V Rusku je aj námestník iránskeho ministra zahraničia
Ilustračná snímka. Foto: pixabay.com

Delegácia palestínskeho militantného hnutia Hamas, ktoré kontroluje pásmo Gazy, je v súčasnosti na návšteve Moskvy. Vo štvrtok to uviedla hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová. Informujú o tom agentúry Reuters a AP.

Hovorkyňa ruskej diplomacie viac detailov neposkytla a dodala, že ďalšie informácie prinesie ministerstvo neskôr.

Súčasťou delegácie Hamasu, ktorá je v Moskve, je aj vysokopostavený predstaviteľ politického krídla tejto militantnej skupiny abú Marzúk, napísala ruská štátna tlačová agentúra Ria s odvolaním na zdroj z palestínskej delegácie.

Rusko udržuje väzby so všetkými kľúčovými aktérmi na Blízkom východe vrátane Izraela, Iránu, Palestínskej samosprávy a Hamasu, pripomína Reuters.

Moskva tvrdí, že súčasnú krízu na Blízkom východe, ktorá vypukla 7. októbra po útoku Hamasu na Izrael, spôsobilo zlyhanie americkej diplomacie. Rusko vyzvalo znepriatelené strany na okamžité prímerie.

Zacharovová tiež uviedla, že v Rusku je aj námestník iránskeho ministra zahraničných vecí Alí Bákerí, ktorý sa v Moskve stretol s ruským kolegom Michailom Galuzinom. Bákerí je hlavným iránskym jadrovým vyjednávačom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet