Na hlavný obsah

Dnes je Svetový deň zdravých pŕs. Dominanty hlavného mesta svietia na ružovo

Majú ženám pripomenúť, aby nezabudli na prevenciu.

Dnes je Svetový deň zdravých pŕs. Dominanty hlavného mesta svietia na ružovo
Prezidentský palác nasvietený na ružovo. Foto: RTVS

Pätnásty október je Svetovým dňom zdravých pŕs. Dominanty hlavného mesta svietia na ružovo. Osvetlené budovy majú ženám pripomenúť, aby nezabúdali na dôležitú prevenciu.

Súčasne je to vyjadrenie podpory pre tisícky žien na Slovensku, ktoré majú rakovinu prsníka a chýba im moderná liečba aj sociálne zabezpečenie.

Združenie NIE RAKOVINE chce zvýšiť povedomie o tomto ochorení, o jeho dôsledkoch a hovorí o dôležitosti prevencie. Aktuálne sa na rakovinu prsníka na Slovensku lieči 30-tisíc žien.

Prevencii rakoviny prsníka sa v reportáži venovala redaktorka RTVS Andrea Šuvadová:

„My pacientske organizácie – NIE RAKOVINE, Liga, Amazonky – sme im oporou v ťažkých chvíľach, zdvihneme ich zo zeme, pomôžeme im odsmútiť informáciu, lebo to je informácia straty. Keď ti povedia, že máš rakovinu, ty máš pocit, že je koniec života, ale nie je to pravda. Lebo 85 percent žien už vieme vyliečiť z rakoviny prsníka,“ priblížila prezidentka pacientskej organizácie NIE RAKOVINE Jana Pifflová Španková.

Združenie preto upozorňuje ženy, aby boli ostražité a naplánovali si vyšetrenie prsníkov. ,,Spustili sme s ministerstvom zdravotníctva a s Národným onkologickým ústavom pozývací skríning pre ženy nad 50 rokov,“ hovorí Pifflová Španková.

Samovyšetrovanie prsníkov

Samovyšetrovanie aj sociálne siete. Združenie NIE RAKOVINE učí zaujímať sa o svoje prsia aj mladšie ženy.

„Teraz sa odfotíme tak, ako začína samovyšetrovanie, zdvihneme ruky, pristúpime k samovyšetrovaniu. To zdvihnutie rúk sme pretavili do zrkadlovej výzvy. Odfoť sa pred zrkadlom, ruku na to, daj to na sociálne siete, pridaj dve ženy na ktorých Ti záleží a pozvi ich na prevenciu a nauč ich samovyšetrovanie,“ opisuje Pifflová Španková.

Solidaritu s onkologickými pacientkami vyjadruje Prezidentský palác, Národná banka Slovenska aj mesto Bratislava. Večer 15. októbra sa zafarbili na ružovo.

„Aby sme šírili myšlienku, že ženy s rakovinou prsníka potrebujú byť videné, počuté, aby sa vedelo o ich potrebách. Stále tu nemáme dostatočnú modernú liečbu, dostatočnú diagnostiku. Naše ženy musia robiť zbierky na svoje liečby, aby prežili, tak predávajú domy, byty a tak. Nebojujú iba s rakovinou, ale aj s naším systémom,“ ukončila Pifflová Španková.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko