Na hlavný obsah

Do Európy sa valí nová vlna koronavírusu, tentokrát je však oveľa slabšia

Prekonanie vírusu a očkovanie spomaľujú jeho šírenie.

Do Európy sa valí nová vlna koronavírusu, tentokrát je však oveľa slabšia
Muž s ochranným rúškom na tvári. Foto: TASR/AP

Medzinárodný stav núdze pre pandémiu koronavírusu síce už mesiace neplatí, no s príchodom jesene opäť stúpa počet infikovaných. Odborníci hovoria o novej vlne, ktorá prichádza do Európy. Je však oveľa slabšia. Scenáre z minulosti, vrátane celoplošných protipandemických opatrení sa tak opakovať nebudú.

Nemecký minister zdravotníctva Karl Lauterbach sa dal zaočkovať ďalšou dávkou vakcíny a zároveň varoval, že nebezpečenstvo infekcie novými variantami koronavírusu je stále vysoké. Nákaza sa šíri príchodom jesene po celej Európe. Boj s covidom bol aj jednou z tém Svetového zdravotníckeho kongresu v Berlíne.

Situácii ohľadom koronavírusu sa v reportáži venoval redaktor RTVS Tibor Macák:

„Ďalšia vlna koronavírusu celkom iste príde a počet infikovaných ľudí v zimných mesiacoch stúpne. Keďže je to už takmer tretí rok s koronou, dosiahli sme aj istú základnú úroveň imunity. Mnohí ľudia prekonali infekciu vírusom, zaočkovali sa alebo zažili oboje,“ uviedol exriaditeľ Inštitútu Maxa Plancka pre imunológiu Stefann Kaufmann.

Podstatne to zlepšilo odolnosť proti vírusu a má to aj vplyv na jeho šírenie. Vlna príde, ale neviem si predstaviť, že bude taká silná ako v rokoch 2020 a 2021,“ dodal. Experti očakávajú, že v nemocniciach či domovoch dôchodcov opäť zavedú povinné rúška, nie však vo verejnej doprave či v obchodoch.

„Verejný život to trochu zasiahne, ale chcel by som ešte raz zdôrazniť, že sa nezopakuje situácia z minulosti. V jednotlivých regiónoch bude treba prijať opatrenia podľa počtu infikovaných a rozšírenia vírusu. Napríklad sa odporučí nosenie rúšok a ak ich chce niekto nosiť preventívne, môže tak robiť aj hneď,“ dodal Kaufmann.

Rýchle antigénové testy, ktoré bežne dostať v lekárňach či obchodoch a majú platnú trvanlivosť, sú účinné aj pri nových variantoch vírusu.

V Nemecku prijalo viac ako 75 percent obyvateľstva dve až tri dávky vakcíny, celkovo ich podali 190 miliónov. Lekári odporúčajú ľuďom starším ako 60 rokov, prípadne tím, ktorí patria do jednej z rizikových skupín, aby sa dali opäť zaočkovať.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko