Na hlavný obsah

Na Slovensku rastie počet chorých s covidom. Príznaky pacientov s najnovšou mutáciou sú iné než kedysi

Rizikovým skupinám odborníci odporúčajú očkovanie.

Na Slovensku rastie počet chorých s covidom. Príznaky pacientov s najnovšou mutáciou sú iné než kedysi
Na ilustračnej snímke žena s respirátorom. Foto: Unsplash

S nástupom jesennej sezóny rastie počet chorých na chrípku, ale aj covid. Počet pozitívnych laboratórnych testov stúpa posledné týždne, väčšina chorých sa však už testovať nechodí. Nových prípadov covidu pribúda aj v Košickom kraji, ich priebeh je zväčša bezproblémový.

Na infekčnej klinike univerzitnej nemocnice v Košiciach sa momentálne nachádza 15 pacientov chorých na Covid-19. „Vidíme však naďalej aj ťažké prípady a úmrtia,“ hovorí zástupca prednostu Klinika Infektológie a cestovnej medicíny UNLP Martin Novotný.

Pribúdajúcim prípadom covidu sa v reportáži venovala redaktorka RTVS Lucia Benetinová:

Pacienti s najnovšou mutáciou sa už nesťažujú na stratu chuti a čuchu. Prejavuje sa ako chrípka a to teplotami, slabosťou, únavou a bolesťou hrdla. Pri jeho odhalení sú však naďalej účinné antigénové a PCR testy.

„Je optimálne, aby ľudia zachovali zdravý rozum a pri akýchkoľvek respiračných príznakoch prichádzali čo najmenej do kontaktu s inými osobami. Hlavne aby sa vystríhali kontaktu so staršími ľuďmi. Nemáme rúška povinné, ale má zmysel ich v tomto prípade nosiť,“ upozorňuje Novotný.

Oddelenie infektológie nemocnice v Michalovciach zaznamenalo v uplynulých týždňoch 10 covidových pacientov, ktorí museli byť hospitalizovaní. Ide o starších ľudí, ktorí mali iné zdravotné problémy, neboli očkovaní a mali oslabenú imunitu.

„Na oddelení máme v súčasnosti troch pacientov. Všetci traja pacienti vyžadujú kyslíkovú podporu, respektíve nebol ani jeden pacient, ktorého sme museli preložiť na ARO oddelenie, aby musel byť napojený na umelú pľúcnu ventiláciu,“ priblížila infektologička Kristína Kaňuchová.

Rizikové skupiny náchylné na covid sú hlavne starší ľudia nad 60 rokov, ľudia so závažnými chronickými ochoreniami, tehotné ženy, obézni ľudia a klienti sociálnej starostlivosti. Práve týmto skupinám odborníci odporúčajú očkovanie, ktoré môže zľahčiť priebeh infekcie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko