Na hlavný obsah

Francúzi panikária kvôli nepríjemnému hmyzu. Tamojší minister sa obáva výsmechu zo strany zahraničných médií

Rozruch okolo ploštíc pozorne sledujú aj v zahraničí.

Francúzi panikária kvôli nepríjemnému hmyzu. Tamojší minister sa obáva výsmechu zo strany zahraničných médií
Autá pred Víťazným oblúkom v Paríži. Foto: Unsplash

Francúzske ministerstvo školstva informovalo, že pre výskyt ploštíc zostalo v piatok zatvorených najmenej päť škôl, v ktorých sa vzdelávalo spolu 1500 detí. Výskyt tohto hmyzu nahlásili aj ďalšie školy a internáty, ktoré však zatvorené zatiaľ neboli.

V piatok o tom informovala rozhlasová stanica France Info s tým, že vo väčšine týchto budov sa počas prázdnin okolo Sviatku všetkých svätých uskutoční dezinsekcia.

V súvislosti s výskytom ploštíc nájdených na sedadlách v prostriedkoch hromadnej dopravy, čakárňach, či kinách a nemocniciach bolo na piatok zvolané medzirezortné rokovanie. Jeho cieľom bolo nájsť „rýchlu a účinnú“ reakciu na tento fenomén – výskyt ploštíc totiž u časti obyvateľstva Francúzska vyvoláva paniku.

Vláda, ktorá sa snaží situáciu upokojiť, tento týždeň znova pripomenula dôležitosť prevencie. Zároveň poukázala na to, že správy o výskyte ploštíc sa vo viacerých prípadoch nepotvrdili.

Olympiáda sa blíži

Na pravidelnom rokovaní vlády o tom v stredu informoval aj minister dopravy Clément Beaune, ktorý vyhlásil, že zo 47 nahlásených prípadov výskytu ploštíc vo vozňoch spoločnosti SNCF a prevádzkovateľa parížskej hromadnej dopravy RATP sa žiadny nepotvrdil.

Rozruch okolo ploštíc pozorne sledujú aj v zahraničí. Jedným z dôvodov je to, že vo Francúzsku sa na budúci rok uskutočnia olympijské a paralympijské hry.

Minister Beaune v súvislosti s nimi avizoval, že štát do leta 2024 plánuje urobiť „veľké jarné upratovanie“ vo verejnej doprave, najmä v Île-de-France v metropolitnej oblasti Paríža.

Dodal tiež, že by bol nerád, keby v súvislosti s výskytom ploštíc došlo k vysmievaniu sa z Francúzska alebo rozsievaniu paniky, „ako sa to v anglosaských médiách vo vzťahu k Francúzsku občas stáva“.

Britská stanica BBC vo svojom spravodajstve uviedla, že firmy zaoberajúce sa na ničením škodcov v posledných týždňoch vo Francúzsku zaznamenali obrovský nárast hlásení výskytu ploštice domácej. Odborníci však tvrdia, že po letných prázdninách to je obvyklý stav, i keď priznávajú, že záujem o dezinsekciu je každý rok väčší.

Zaujímavé podrobnosti o hmyze

Vďaka panike z ploštíc sa vo Francúzsku podľa BBC urobil veľký krok vpred vo vzdelávaní obyvateľstva o tomto živočíšnom druhu. Medzi novými skutočnosťami, ktoré sa objavili, sú zaujímavé podrobnosti o sexuálnom živote hmyzu s latinským názvom Cimex lectularius.

Ploštice sú totiž podľa vedcov jedným z mála druhov, ktoré praktizujú traumatickú insemináciu, keď samec ploštice môže svojou ostnatou ihlou penisu prepichnúť samicu v ktoromkoľvek bode jej tela. Jeho spermie sa potom dostanú cez krvný obeh do jej reprodukčného orgánu.

Samce ploštice majú tiež prejavy homosexuálneho správania a dokonca sa pokúšajú oplodniť aj iné druhy, doplnila BBC.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet