Na hlavný obsah

Obec pri Prešove sa sporí pre zanedbaný rybník. V jeho obnove bráni muž, ktorý tvrdí, že je jeho vlastníkom

Fričovce sa tak nemôžu uchádzať o eurofondy.

Obec pri Prešove sa sporí pre zanedbaný rybník. V jeho obnove bráni muž, ktorý tvrdí, že je jeho vlastníkom
Zanedbaný rybník vo Fričovciach. Foto: RTVS

Obec Fričovce v okrese Prešov chce obnoviť zanedbaný rybník. Dostala sa však do sporu s obyvateľom, ktorý tvrdí, že vlastní samotnú stavbu rybníka. Kým sa vec nevyjasní, obec sa nemôže uchádzať o eurofondy.

Rybník patril už v 19. storočí k miestnemu kaštieľu. Je však v zanedbanom stave. Obyvatelia samosprávu žiadali, aby rybník dala do poriadku.

Rybník má slúžiť nielen na rybolov. Vďaka nemu chcú mať aj protipovodňovú ochranu. „Vodná nádrž by vlastne znížila tok Svinky a ochránila by okolité domy“ povedal Dominik Miženko, poslanec Obecného zastupiteľstva vo Fričovciach.

Téme sa v spravodajstve RTVS venoval redaktor Róbert Latta:

Fričovce dostali pozemky od štátu a chceli sa uchádzať o peniaze z eurofondov. Obyvateľ zo susedných Bertotoviec však tvrdí, že je vlastníkom stavby samotného rybníka. Na súde chcel zrušiť prevod pozemkov na obec. Žalobu napokon stiahol.

„Okresný súd Prešov v predmetnom spore zastavil konanie na základe späťvzatia žaloby žalobcom, a to po vykonanom dokazovaní,“ uviedla hovorkyňa Okresného súdu v Prešove Ivana Petrufová.

„Bolo to po tom, čo pani sudkyňa vyjadrila svoj právny názor, že dôkazy nepostačujú na to, aby bol v danom procese úspešný“ povedal starosta obce Fričovce Ján Mikula.

Obec sa obáva o eurofondy

Napriek tomu obec ešte nevyhrala. Aby sa mohla uchádzať o eurofondy, potrebuje stavebné povolenie. Okresný úrad však chce, aby boli najprv jasné vlastnícke vzťahy.

„Kým nerozhodne súd, čo sa týka stavby samotného rybníka, tak my nemôžeme ďalej konať, to znamená my počkáme, ako súd rozhodne,“ vysvetlil vedúci prešovského odboru životného prostredia Miroslav Benko.

Obec medzitým nemohla reagovať na výzvu čerpania eurofondov a obáva sa, že príde aj o ďalšie takéto možnosti.

„Spracovávame žiadosť na súd o určenie vlastníckeho vzťahu. Sme presvedčení o tom, že vlastnícke právo máme. Aj pri bezodplatnom prevode od štátu v zmluve explicitne vyplýva, že samotný rybník je súčasťou daného pozemku,“ dodal Mikula.

Redakcia oslovila aj domnelého vlastníka rybníka. Uviedol, že je hospitalizovaný, no dodal, že ešte neprehral a nemieni sa vzdať. Tvrdí, že má doklady o tom, že stavbu kúpil.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny