Na hlavný obsah

Hlas bude ďalej rokovať o vládnej koalícii už iba so Smerom a SNS

Jednomyseľne o tom rozhodlo predsedníctvo strany.

Hlas bude ďalej rokovať o vládnej koalícii už iba so Smerom a SNS
Líder Hlasu-SD Peter Pellegrini počas vyhlásenia po rokovaní predsedníctva strany. Foto: RTVS

Strana Hlas-SD už bude o vládnej koalícii rokovať iba so stranami Smer-SD a SNS. Jednomyseľne o tom rozhodlo predsedníctvo strany na utorkovom (10. 10.) zasadnutí. Informoval o tom predseda strany Peter Pellegrini.

„Viedli sme naozaj siahodlhú diskusiu o súčasnej situácii a dospeli sme k jednoznačnému záveru, ktorý nikto z členov predsedníctva nespochybnil. Ak podobné rozhodnutia prijmú aj ostatní dvaja koaliční partneri alebo príslušné orgány dvoch politických strán, očakávam, že toto spoločné rozhodnutie pokračovať v rozhovoroch o konkrétnom zostavení novej vlády pre Slovensko, potvrdia aj budúci koaliční partneri v najbližších dňoch,“ uviedol Pellegrini.

Pozrite si celý záznam tlačovej konferencie strany Hlas-SD po zasadnutí predsedníctva strany:

Dodal, že týmto končia aj akékoľvek sondážne rokovania s inými stranami aj napriek mediálnym odkazom a prestrelkám medzi jednotlivými stranami na druhej strane politického spektra.

Výsledkom ďalších rokovaní musí byť koaličná zmluva, ktorá zadefinuje rozdelenie rezortov vo vláde, určí pomery v parlamente pomenuje priority budúcej vládnej koalície, čo považuje Pellegrini za dôležité pre Hlas.

Prezidentka Zuzana Čaputová by mala mať výsledok rokovaní o zostavení vlády do konca týždňa, predpokladá Pellegrini. Zároveň potvrdil, že v budúcej vláde by nemali sedieť dvaja expremiéri.

Dôvody rozhodnutia

Hlas sa podľa Pellegriniho rozhodol pre koalíciu so Smerom a SNS preto, lebo o víťazovi volieb rozhodli voliči, a teda sa pohybovali na základe demokratických princípov. „Poverenie na zostavenie vlády a najsilnejšie karty od ľudí dostal predseda Smeru,“ dodal.

Komentoval aj to, že sa KDH vyhradila proti koalícii so Smerom a neustále menilo svoj postoj k PS, pričom jeho predseda Milan Majerský zdôrazňoval svoje červené čiary. Nevidel preto možnosť stabilnej koalície v spojení týchto štyroch strán. Za možný problém označil aj uprednostňovanie kultúrno-etických otázok pred prioritami voličov.

Poprel, že by existovala pre Hlas „ponuka, ktorá sa neodmieta“. Narážal pri tom na ponúknutie premiérskeho kresla od strany PS. „Ak si občania želali premiéra Petra Pellegriniho, mali jedinú šancu 30. septembra voliť Hlas s takým výsledkom, aby bol Hlas víťazom,“ podotkol.

Ponuku predsedu PS Michala Šimečku však ocenil. Podotkol, že cieľom Hlasu nebola premiérska stolička.

Pellegrini spochybnil možnosť, že by „zlepenec strán“ konzervatívcov, progresívcov, liberálov a sociálnych demokratov priniesol stabilnú vládu. Poukázal pritom na začiatok a pád vlády Igora Matoviča (OĽANO) a následne Eduarda Hegera (Demokrati).

Dodal, že neexistujú dôvody na obavy z toho, že by Slovensko smerovalo k vystúpeniu zo Severoatlantickej aliancie (NATO) alebo Európskej únie (EÚ). Pellegrini potvrdil, že ak by sa koalícia k tomu uberala, Hlas by opustil vládu.

„Ak niekto chce opustiť Slovenskú republiku len preto, že má obavy, že by sme nechceli byť ďalej členmi EÚ alebo NATO, tak si nemusí baliť kufre,“ vyhlásil.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko