Na hlavný obsah

I. Korčok pokračuje v zbieraní podpisov na prezidentskú kandidatúru: Som na dobrej ceste

Zozbierať musí najmenej 15-tisíc podpisov.

I. Korčok pokračuje v zbieraní podpisov na prezidentskú kandidatúru: Som na dobrej ceste
Bývalý minister zahraničných vecí Ivan Korčok. Foto: TASR/Ján Krošlák

Dlhoročný diplomat a bývalý minister zahraničných vecí Ivan Korčok pokračuje v zbere podpisov na prezidentskú kandidatúru. Uviedol, že je „na veľmi dobrej ceste“, splniť zákonnú podmienku 15-tisíc podpisov.

„Za päť týždňov som osobne navštívil všetky krajské mestá, ako aj Senec, Pezinok, Považskú Bystricu či Zvolen, a v piatok som bol v Štúrove,“ uviedol Korčok s tým, že každý deň dostáva desiatky vyplnených petičných hárkov aj poštou.

„Môžem teda povedať, že som na veľmi dobrej ceste, splniť zákonnú podmienku 15-tisíc podpisov občanov a uchádzať sa tak o post hlavy štátu ako občiansky kandidát,“ doplnil.

Korčok oznámil svoj zámer kandidovať koncom augusta. Podpisy na občiansku prezidentskú kandidatúru zbiera aj diplomat a exminister zahraničných vecí Ján Kubiš.

Hlavu štátu volia občania SR v priamych voľbách tajným hlasovaním na päť rokov. Ústava SR hovorí, že kandidátov na prezidenta navrhuje najmenej 15 poslancov Národnej rady SR alebo občania na základe petície s 15-tisíc podpismi. Návrhy na voľbu sa odovzdávajú predsedovi parlamentu najneskôr do 21 dní od vyhlásenia volieb.

Súčasnej prezidentke SR Zuzane Čaputovej uplynie mandát v roku 2024. O funkciu sa nebude opätovne uchádzať.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko