Na hlavný obsah

Ide o obrovské zlyhanie, že útok na Izrael prišiel nečakane a tajné služby o ňom nemali tušenie, uviedla analytička Kalhousová

Za šokujúce považuje, že Hamas bol schopný preraziť bezpečnostnú bariéru.

Ide o obrovské zlyhanie, že útok na Izrael prišiel nečakane a tajné služby o ňom nemali tušenie, uviedla analytička Kalhousová
Izraelskí civilisti zabití pri palestínskom raketovom útoku z pásma Gazy ležia zakrytí na zastávke v meste Sderot na juhu Izraela. Foto: TASR/AP

Ide o obrovské zlyhanie, že útok prišiel nečakane a izraelské tajné služby, ktoré sú jedny z najlepších na svete, o ňom nemali tušenie. Uviedla to v rozhovore pre RTVS analytička a riaditeľka Herzlovho centra izraelských štúdií Univerzity Karlovej v Prahe Irena Kalhousová.

„Nie je možné povedať, že by to malo byť pre izraelské bezpečnostné zložky prekvapením. Samozrejme, Hamas je aktér, s ktorým je Izrael viac-menej v permanentnej vojne už mnohé, mnohé roky,“ spresnila. Vojnu opísala ako čiastočne studenú a čiastočne horúcu.

„Hamas akosi sníval o tom, že jeho bojovníci preniknú do izraelských kibucov a miest na hranici s Gazou a proste budú bez akýchkoľvek zábran strieľať izraelských civilistov, zaujímať izraelských civilistov. To bol proste ich sen,“ dodala.

Podľa nej v Izraeli nikto neveril, že to bude možné realizovať, avšak dnes sa ukázalo, že je toho Hamas schopný. Za šokujúce považuje, že Hamas bol akosi schopný preraziť bezpečnostnú bariéru. Tá nie je len plotom hore, ale plot je tiež dole. Izraelčania o ňom tvrdili, že je to jedna z najsofistikovanejších a najlepšie technicky zabezpečených hraníc a nikto tadiaľ nemôže prekĺznuť.

Postup pre civilné obyvateľstvo

Na otázku moderátorky, aké sú postupy pre civilné obyvateľstvo v Izraeli pre prípady podobných útokov, analytička odpovedala, že podobný útok tu ešte nebol. „To, že sa teraz vojna vedie v uliciach Izraelu, to, že príslušníci Hamasu prechádzajú na svojich autách alebo teraz už zrejme aj unesených alebo získaných, je niečo, na čo Izraelčania neboli pripravení,“ spresnila.

Keď však dochádza k raketovým útokom, tak upozornila na to, že v Izraeli sú k dispozícii kryty. Tie sú buď spoločné alebo má každý Izraelčan, ktorý býva v novšom byte či dome, miestnosť, ktorá je zabezpečená tak, aby to neprerazila bežná raketa, ktorú Hamas používa. „Avšak, toto je niečo iné. Máme tu komunity, kde sa v túto chvíľu príslušníci Hamasu ozbrojení samopalmi snažia dostať zrejme do vnútra tých bytov. A to si myslím, že je niečo, proti čomu tu tá obrana v túto chvíľu nie je. Pretože s tým sa nepočítalo,“ vysvetlila.

Podľa nej mala týchto ľudí už dávno zastaviť izraelská armáda či polícia. „Takže v izraelskej televízii počujeme a na sociálnych sieťach vidíme zúfalé volania o pomoc Izraelčanov, ktorí sú doma a bojs sa, že sa do ich bytov prestrieľajú. A Hamas ich potom buď zabije, alebo unesie.

Viac sa dozviete vo videu:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet