Na hlavný obsah

Izrael vracia úder. Nálety otriasli centrálnou časťou pásma a samotným mestom Gaza

Podľa palestínskej samosprávy sa terčom stala aj nemocnica.

Izrael vracia úder. Nálety otriasli centrálnou časťou pásma a samotným mestom Gaza
Ilustračná snímka - Izraelský vojak stojí pri telách Izraelčanov zabitých po palestínskom raketovom útoku z pásma Gazy. Foto: TASR/AP

Izraelské nálety v sobotu (7. 10.) v Pásme Gazy zabili najmenej 232 ľudí a zranili ďalších najmenej 1 697. Uviedlo to podľa agentúry Reuters palestínske ministerstvo zdravotníctva v Gaze. Izrael vyslal do akcie desiatky lietadiel po tom, ako ráno radikálne palestínske hnutie Hamas začalo ostreľovať izraelské mestá a vniklo na izraelské územie. Izraelská armáda tvrdí, že jej bombardovanie zasiahlo dvadsiatku objektov Hamasu.

Nálety podľa svedka citovaného agentúrou Reuters otriasli centrálnou časťou pásma a samotným mestom Gaza. Podľa denníka The New York Times (NYT) jeden z úderov zničil ministerstvo vnútra regiónu ležiaceho na brehu Stredozemného mora medzi Izraelom a Egyptom.

Izraelská armáda zverejnila video, ktoré podľa nej ukazuje zásahy cieľov spojených s radikálnym hnutím Hamas. Neskôr vydala vyhlásenie, podľa ktorého zasiahla 17 vojenských objektov a štyri veliteľské strediská využívané Hamásom. Nasadila za týmto účelom desiatky lietadiel a vyše 16 ton munície.

Podľa palestínskej samosprávy sa však terčom Izraelčanov stala aj nemocnica na severe oblasti. Na juhu v meste Chán Júnis zase podľa rovnakého zdroja Izraelčania zasiahli sanitku pred nemocnicou, pričom bolo zranených niekoľko zdravotníkov a civilistov.

Hnutie Hamas, ktoré Pásmo Gazy kontroluje posledných viac ako 15 rokov, sa ráno prihlásilo k rozsiahlemu útoku na Izrael, pri ktorom vypálilo stovky rakiet a vyslalo bojovníkov do pohraničných izraelských komunít. Izraelská armáda reagovala začatím operácie Železné meče a mobilizuje desaťtisíce príslušníkov záloh. Premiér Benjamin Netanjahu sľúbil, že „nepriateľ zaplatí cenu, akú doteraz nikdy nepoznal“.

„Ulice Gazy sú prevažne prázdne, zatiaľ čo sa obyvatelia pobrežnej enklávy podliehajúcej (izraelskej) blokáde pripravujú na vystupňovanie izraelských náletov. Supermarkety a pekárne sú však rušné, lebo ľudia zhromažďujú zásoby. Niektorí sa začali schádzať v školách, kde hľadajú úkryt, „opísala situáciu na mieste spravodajkyňa NYT.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet