Na hlavný obsah

Izrael oznámil totálnu blokádu pásma Gazy, nebude dodávať elektrinu ani potraviny

Blokáda prichádza po izraelských odvetných úderoch.

Izrael oznámil totálnu blokádu pásma Gazy, nebude dodávať elektrinu ani potraviny
Na snímke izraelskí policajti. Foto: TASR/AP

Izraelský minister obrany Joav Galant v reakcii na útok radikálneho palestínskeho hnutia Hamas na Izrael nariadil totálnu blokádu pásma Gazy.

Úrady podľa neho prerušia dodávky elektriny a zablokujú dovoz potravín či pohonných hmôt. Galant označil opatrenie za súčasť boja proti „beštiám“, uviedla agentúra Reuters.

Blokáda prichádza po izraelských odvetných úderoch, ktoré zabili takmer 500 ľudí v pásme Gazy a zranili ďalších 3.000. Útoky Hamasu si v Izraeli vyžiadali vyše 700 životov a viac ako 2200 ranených.

„Nariadil som úplnú blokádu pásma Gazy. Nebude tam žiadna elektrina, žiadne potraviny, žiadne palivo, všetko je uzavreté,“ povedal Galant. „Bojujeme proti beštiám a podľa toho rokujeme,“ dodal.

Pásmo Gazy je od roku 2007, keď nad ním prevzalo kontrolu hnutie Hamas, pod čiastočnou blokádou Izraela a Egypta, ktoré sa odvolávajú na obavy o bezpečnosť. Blokáda si vybrala ekonomickú daň a väčšina z viac ako dvoch miliónov Palestínčanov v Gaze je závislá od zahraničnej pomoci.

Izrael kontroluje vzdušný priestor nad Gazou a jej pobrežie a obmedzuje, kto a aký tovar môže cez jeho hraničné priechody prichádzať a odchádzať. Rovnako Egypt kontroluje, kto prechádza cez jeho hranice s Gazou a kto ich opúšťa.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet