Na hlavný obsah

Irán podporuje palestínsky útok na Izrael, uviedol poradca najvyššieho duchovného vodcu krajiny

Hnutie Hizballáh blahoželalo hnutiu Hamas k operácii proti Izraelu.

Irán podporuje palestínsky útok na Izrael, uviedol poradca najvyššieho duchovného vodcu krajiny
Izraelskí vojaci smerujú na vojenskom aute k horiacemu miestu po raketovom útoku z pásma Gazy na juhu Izraela. Foto: TASR/AP

Irán podporuje palestínsky útok na Izrael, povedal poradca najvyššieho duchovného vodcu krajiny ajatolláha Alí Chameneího. Uviedla to agentúra Reuters s odvolaním sa na iránsku polooficiálnu agentúru ISNA. Palestínske hnutie Hamas v sobotu (7. 10.) z Pásma Gazy spustilo najväčšiu útočnú operáciu za mnoho rokov, odpálilo tisíce rakiet a jeho ozbrojenci zaútočili na viaceré obce a mestá na juhu Izraela.

„Gratulujeme palestínskym bojovníkom,“ uviedol podľa agentúr generál Jahjá Rahím-Safaví, ktorý je Chameneího poradcom. Dodal, že Teherán bude po ich boku stáť až do „plného oslobodenia Palestíny a Jeruzalema“.

Irán neuznáva existenciu židovského štátu a podporuje v regióne množstvo protiizraelských militantných hnutí. Izraelské sily preto opakovane útočia napríklad na ciele spojené s militantným hnutím Hizballáh na území Libanonu.

Blahoželanie od Hizballáhu

Libanonské hnutie Hizballáh blahoželalo hnutiu Hamas k operácii proti Izraelu. Uviedlo, že táto operácia „má Božiu podporu a čaká ju konečné a celkové víťazstvo“. Podľa Hizballáhu je reakciou na „zločiny Izraela“ a jeho útoky na posvätné miesta. „Vôľa palestínskeho ľudu a puška odporu sú jedinou alternatívou k okupácii“ palestínskych území, dodal Hizballáh.

Hizballáh tiež informoval, že jeho vojenské velenie v Libanone sleduje vývoj situácie a je v priamom kontakte s palestínskym velením. „Spoločne hodnotíme situáciu a prebiehajúcu operáciu,“ doplnil.

„Vyzývame vládu sionistického nepriateľa, aby sa poučila z faktu, že palestínsky odpor sa preniesol do reality,“ uviedlo libanonské hnutie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet