Na hlavný obsah

Izraelská armáda vstupuje do novej fázy vojny, podľa premiéra Netanjahua bude dlhá a náročná

Dosiahnutie vojenských cieľov si to vyžaduje, tvrdí.

Izraelská armáda vstupuje do novej fázy vojny, podľa premiéra Netanjahua bude dlhá a náročná
Na snímke zľava izraelský premiér Benjamin Netanjahu, izraelský minister obrany Joav Galant a politik Benny Gantz. Foto: TASR/AP

Izraelská armáda prechádza k novej fáze boja s islamistickým hnutím Hamas, v Pásme Gazy teraz operujú izraelské pozemné sily. Potvrdil to v sobotu (28. 10.) podľa agentúry Reuters náčelník generálneho štábu izraelskej armády Herci Halevi.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu povedal, že pozemná operácia bude dlhá. Dosiahnutie vojnových cieľov si podľa Haleviho vyžaduje pozemnú operáciu. Izraelská armáda podľa agentúry DPA uviedla, že po rozšírení tejto operácie identifikovala a zasiahla niekoľko teroristických buniek.

„Táto vojna má svoje fázy a dnes prechádzame k ďalšej z nich. Naše sily v súčasnosti v Pásme Gazy operujú na zemi,“ citovala Haleviho agentúra Reuters.

Náčelník generálneho štábu povedal, že na strane nepriateľa sú stovky mŕtvych a bola tiež zničená jeho infraštruktúra. Zničiť nepriateľa nemožno bez toho, aby sme vstúpili na jeho vlastné územie, zdôraznil Halevi. Povedal tiež, že pozemné sily vykonávajú „dôležité a komplexné“ operácie.

Izraelská armáda podľa svojich vyjadrení po rozšírení pozemných akcií v Pásme Gazy identifikovala a napadla niekoľko teroristických buniek, ktoré boli údajne „neutralizované“. Izraelskí vojaci pritom boli terčom ostreľovania. Medzi izraelskými vojakmi nie sú hlásené žiadne obete.

Armáda uviedla, že sú spoločne nasadené tankové, ženijné a delostrelecké jednotky. Vojaci údajne zničili aj budovu s výbušninami a vrtuľníky navádzané tankmi zničili jedno centrum Hamasu. Už skôr armáda oznámila, že zabila niekoľko vysokopostavených veliteľov Hamasu, čo pozemným jednotkám uľahčuje boj proti oslabenému nepriateľovi.

Izrael je pripravený na všetkých frontoch

Premiér Netanjahu podľa Reuters vyhlásil, že existujúca pozemná operácia je druhou fázou vojny vo vnútri Pásma Gazy, ktorá bude ťažká a dlhá. Izraelský minister obrany Joav Galant vyhlásil, že Izrael nemá záujem na rozširovaní vojny, ale je pripravený na všetkých frontoch. Armáda podľa neho Hamasu zasadzuje ťažké rany.

Ako jeden z cieľov izraelskej operácie označil šéf generálneho štábu záchranu rukojemníkov, ktorých stále zadržiava Hamas. Urobíme, čo môžeme, aby sme rukojemníkov dostali späť, povedal Halevi podľa Reuters. Netanjahu dnes rodinám rukojemníkov sľúbil, že Izrael „preskúma všetky možnosti“, ako dosiahnuť ich prepustenie. Hamas zahŕňa viac ako 220 rukojemníkov.

Práve pozemná ofenzíva podľa Netanjahua môže pomôcť k ich návratu. Aj počas pozemnej operácie podľa premiéra pokračujú kontakty usilujúce o prepustenie osôb zadržiavaných Hamásom. Galant poznamenal, že čím väčší tlak je vyvíjaný na Hamas, tým väčšia je šanca na návrat rukojemníkov.

Situácii v izraelsko-palestínskom konflikte sa v reportáži venovala redakcia Správ RTVS:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet