Na hlavný obsah

Izraelský premiér oznámil, že krajina je vo vojne. Nepriateľ podľa jeho slov za svoje činy zaplatí

Hamas vypálil na Izrael stovky rakiet.

Izraelský premiér oznámil, že krajina je vo vojne. Nepriateľ podľa jeho slov za svoje činy zaplatí
Izraelský premiér Benjamin Netanjahu Foto: TAS/Michal Svítok

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v sobotu obyvateľom Izraela oznámil, že krajina je vo vojne. Reagoval tým na rozsiahle neočakávané útoky hnutia Hamas na územie Izraela. TASR správu prevzala z agentúry DPA.

„Občania Izraela, sme vo vojne,“ uviedol Netanjahu vo videozázname, ktorý bol odvysielaný z vojenského veliteľstva v Tel Avive.

Netanhaju dodal, že zvolal vedúcich predstaviteľov bezpečnostných systémov krajiny, nariadil rozsiahlu mobilizáciu a odvetné útoky, píše stanica BBC. Nepriateľ podľa jeho slov za svoje činy zaplatí. „Sme vo vojne a zvíťazíme v nej,“ vyhlásil premiér.

Vodca islamistického hnutia Hamas Muhammad Dajf v sobotu oznámil, že táto ozbrojená skupina začala novú vojenskú operáciu proti Izraelu. Hamas vypálilo na Izrael stovky rakiet a palestínski ozbrojenci prenikli z pásma Gazy na územie Izraela. Izraelská armáda v reakcii vyhlásila vojnový stav a spustila útoky na ciele v pásme Gazy.

Oblastná rada Ša’ar ha-Negev pre pohraničné oblasti Izraela severne od pásma Gazy oznámila, že jej predseda prišiel o život počas prestrelky s teroristami. Izraelská záchranná služba Magen David Adom už predtým hlásila, že na juhu krajiny prišla počas raketových útokov o život jedna žena po priamom zásahu a ďalších 15 osôb utrpelo zranenia.

Útoky hnutia Hamas odsúdili predstavitelia EÚ i viacerých krajín Európskej únie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet